Rusya ve Ukrayna arasında Dolmabahçe'de gerçekleştirilen barış görüşmelerinden kısmi ateş çıktı.

Türkiye'nin arabuluculuğunda İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda Rusya ve Ukrayna heyeti arasında gerçekleştirilen barış görüşmelerinden kısmı ateşkes kararı çıktı. 

Toplantı sonrası Ukrayna Heyeti yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

Ulusal garanti alabilmek için elimizden geleni yapacağız. Kırım konusu çok önemli. Uluslararası güvenlik o bölgelerde çalışmayacak ama biz resmi konuşmalarda bulunuyoruz. Bazı ülkeler şimdiden bu konuda garantör ülke listesine katılmak için isteklerini bildirdiler. Ukrayna'nın geleceğini şimdiden düşünmeliyiz. Aramızdaki anlaşmaya bazı maddeleri ekledik.

"Ukrayna egemenliği ve bütünlüğünü sağlayacak bir anlaşma ,için uğraşıyoruz. Az önce anahtar bir madde söylendi. NATO'nun 5. maddesini içeren madde de dahil olacak. Eğer biz saldırıya uğrayacaksak biz 3 gün içinde acil bir zirve çağrısı yapma hakkımız var. Bu zirve çerçevesinde bir şey çözülmezse ülkeler bize silah ve yardım sağlayacak. Bu sayede Ukrayna güvenliğini sağlayabiliriz. Bu maddeyi ekleyebilirsek o zaman Ukrayna bugünkü statüsünü fixlemek imkanına sahip olacak.

Bu garantilerle, NATO'nun 5. maddesinde olduğu gibi, Ukrayna anayasasında olduğu gibi ülkemizde yabancı asker bulunmayacak ve biz de NATO'ya girmeyeceğiz. Askeri tatbikatlar ülkeler arası anlaşmalar sağlanırsa yapılabilir."

"Ukrayna Devleti Rus devletinden farklı çalışıyor. Biz bugün olumlu noktalara da dokunduk. Ukrayna garantör ülkeleri ile biraz farklı ilişkilerde bulunacak. Güvenlik garantileri bizim için en önemlisi. Ukrayna'da belki referandum düzenlenebilir. Ukrayna halkı kendi fikrini söyleyecektir.

Kırım konusuna gelince Ukrayna ve Rusya pozisyonlarını ikili konuşmalar devam edecek. Bugün Rusya'ya bunu teklif ediyoruz. Ukrayna ve Rusya müzakereler devam ettiği sürece güç kullanmasın. Çünkü Kırım konusunun çözülmesi lazım.

Referandum aktif bir şekilde konuşuluyor. Referandum ülkemizin parlamentosunda bazı çerçevelerde gerçekleşebilir. İkincisi Uluslararası kurallar da önemli. Uluslararası toplumun bunu kabul etmesi gerekli, hiçbir referandum bir baskı sonucunda olmalıdır. Silahların bulunmadığı, barışın olduğu bir bölgede yapılmalı. Hiçbir ülke bu sürece karışmamalı.

Sadece barışçıl bir bölgede referandum yapılabilir. Bu anlaşma henüz imzalanmadı, sadece bir teklifte bulunduk cevaplarını bekliyoruz. Karşı tarafa önemli pozisyon ve prensiplerimizi bildirdik. Bugün itibari ile garantör olan ülkelerle görüşmeye başladık bile. Bu ülkeleri bir zirve ortamına davet edeceğiz. Çünkü prensip olarak bizi ayıran sorunları çözmememiz gerek.

Donetsk ve Lugansk biraz daha farklı konu bunu cumhurbaşkanları kendi aralarında çözecektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan Toplantı öncesi şu açıklamalarda bulunmuştu:

"Sevgili dostlar, kıymetli heyet üyeleri Türkiye'ye ve İstanbul'umuza hoşgeldiniz. Böylesine kritik bir dönemde sizleri misafir etmekten barışı tesis etme yolundaki gayretlerinize katkı sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Toplantılarınızın ve yapacağınız görüşmelerin şimdiden ülkeleriniz bölgemiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Müzakere süreci barışa dair ümitleri yeşertmiştir. Ülkeleriniz adına büyük gayret gösterdiniz. Bu yüzden sizleri şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum.

YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ YÜRÜTTÜM

Beşinci haftasına giren çatışmalar dostunuz ve komşunuz olarak bizleri gerçekten derinden üzüyor. Krizin başladığı ilk günden itibaren tırmanmanın önüne geçilmesi amacıyla her düzeyde samimi gayret sarf ettik. Aramızdaki dostluk, komşuluk, insani yakınlık özellikle bu hukukun yerine getirmeye çalıştık. Şahsen kıymetli devlet başkanlarınız başta olmak üzere pek çok mevkidaşın nezninde yoğun diplomasi mesaisi yürüttüm. Dışişleri Bakanım, Milli Savunma Bakanım, Başdanışmanım İbrahim bey de muhataplarıyla sürekli temas halinde oldular. Söz sahibi olduğumuz tüm uluslararası platformlarda her iki tarafında hakkını, hukukunu, hassasiyetlerini koruyan, kollayan, gözeten adilane bir yaklaşım sergiledik.

BARIŞ İÇİN SORUMLULUK ÜSTLENMEKTEN KAÇINMAYIZ

Somut sonuçlar alınması gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz. Sizler tarihi bir görev üstlendiniz. Dünya sizlerden müjdeli haberi bekliyor. İşinizi kolaylaştıracak her türlü katkıya hazırız. Barış için sorumluluk üstlenmekten kaçınmayız."

Editör: TE Bilişim