Sabancı'ya mektupta, “Yurt içinde milli bayramlarımızda ulu önder Atatürk ve Cumhuriyetimizi överek kutlayan, basın bildirileri ve reklamlar veren Sabancı Kuruluşları, ne yazık ki yurt dışında tam aksi faaliyetlerde” denildi.

Amerika Atatürk Derneği Yönetim Kurulu, Sabancı kuruluşları mütevelli heyetlerine dikkat çeken bir mektup gönderdi. ABD’deki Columbia Üniversitesi’nde Sabancı Holding’in katkıları ile kurulan Türk Enstitüsü’ndeki programlara dikkat çekilen mektupta, “Türk enstitüsü, yıllardır Türkiye düşmanlarını akademik konferanslar kisvesi altında bir araya getirmektedir” denildi.

Son olarak Ekim ayındaki iki konferansa dikkat çekilen mektupta, Kürt kökenli vatandaşların durumunu ABD’de işkence gören siyahilerle karşılaştıran Fatma Müge Göçek ile Atatürk’e “diktatör, faşist” diyen, devrimleri küçümseyen Ryan Gingeras’ın konferans verdiğine dikkat çekildi.

“Fark ettik ki, Türkiye ile ilişkili konu ne olursa olsun, konuşmacının Ermeni Soykırımı iddiasından söz etmesi gerekiyor” denilen mektupta, “Yurt içinde milli bayramlarımızda ulu önder Atatürk ve Cumhuriyetimizi överek kutlayan, basın bildirileri ve reklamlar veren Sabancı Kuruluşları, ne yazık ki yurt dışında tam aksi faaliyetlerde” denildi.

İşte Amerika Atatürk Derneği Yönetim Kurulu’nun yazdığı mektup:

“Sabancı Kuruluşları Mütevelli Heyetine,

Columbia Üniversitesine yıllar önce sağladığınız “endowment” ile kurulan Türk enstitüsü, yıllardır Türkiye düşmanlarını akademik konferanslar kisvesi altında bir araya getirmektedir. Bunun son örneğini, Türk Enstitüsü tarafından Ekim ayında düzenlenen iki programda gördük:

1- Kürt kökenli vatandaşların durumunu ABD’de işkence gören siyahilerle karşılaştıran, Fatma Müge Göçek, "Origins of Contemporary Violence in Turkey and the United States", 14 Ekim 2020

2- Atatürk’e diktatör, faşist lakaplarını kullanan, devrimleri küçümseyen Ryan Gingeras, "International Reflections on Elites and the Countryside in Atatürk's Turkey", 1931-1938", 28 Ekim, 2020

Fark ettik ki, Türkiye ile ilişkili konu ne olursa olsun, konuşmacının Ermeni Soykırımı iddiasından söz etmesi gerekiyor. 2017 senesinde Almanya'da Potsdam Üniversitesinde kuruluşunuzun sözde Ermeni Soykırımı için düzenlenen çalıştaya baş sponsörlüğü ve ev sahipliği yapma teşebbüsünü hatırlayınca, Columbia Üniversitesindeki Sabancı Türk Enstitüsü’nün bugünkü etkinlikleri bizi şaşırtmıyor, ancak büyük hayal kırıklığına uğratıyor.

Yurt içinde milli bayramlarımızda ulu önder Atatürk ve Cumhuriyetimizi överek kutlayan, basın bildirileri ve reklamlar veren Sabancı Kuruluşları, ne yazık ki yurt dışında tam aksi faaliyetlerde.

Biz, hepimiz, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet sayesinde varız. Sizin de bunun bilincinde olduǧunuzdan şüphe duymuyoruz. Bu gerçeǧe raǧmen, yurt dışı kuruluşlarınızda Atatürk ve Türkiye aleyhine konferanslar, çalıştaylar düzenlenlendiǧinden haberinizin olmadıǧı düşüncesindeyiz. Bu tür, ülkemizi düşmanca hedef alan etkinliklerin, kesinlikle karşısındayız. Sabancı Kuruluşları olarak ilerde Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti aleyhine benzeri etkinliklere izin vermemenizi beklemekteyiz.

Saygılarımızla,

Amerika Atatürk Derneǧi Yönetim Kurulu”

Editör: TE Bilişim