Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası ile birlikte hafta sonu tüm yurtta sıcaklıklar azalmış ve havalar soğudu. Havaların soğuması ile birlikte dün yüksek kesimlerde kar yağışı etkili olmaya başladı. Türkiye'nin en önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ'da kar kalınlığı 5 cm Kartalkaya'da ise 20 cm'ye ulaştı.

Yeni hafta ile birlikte hava durumu nasıl olacak? İşte yurtta hava durumu raporu...

Meteoroloji'den alınan hava durumu tahminine göre bugün Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ile Samsun, Elazığ, Adıyaman ve Şanlıurfa çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların; Trabzon'un doğu ilçeleri, Rize çevreleri, Artvin'in kıyı kesimleri ile Diyarbakır, Bingöl ve Batman çevrelerinde kuvvetli yağmur, Muş ve Bitlis çevrelerinde kuvvetli karla karışık yağmur, yükseklerinde yoğun kar yağışı şeklinde olması bekleniyor.

Habertürk Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel, yeni haftada havaların soğuyacağını belirterek Marmara Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde salı akşamından itibaren kar etkili olacağını açıkladı. Meteoroloji radar görüntüsüne göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin beklediği yağışları aldığını belirten Öztel, "Diyarbakır, Mardin ve tüm kuzeydeki şehirlerde gün içerisinde yağışlar devam edecek" dedi.

İSTANBUL HAVA DURUMU: KAR YAĞMAYACAK, YAKIN İLLERDE ETKİLİ OLACAK

Doğu Anadolu Bölgesi'nde önümüzdeki günlerde 1000 m. üzeri rakımlı yerlerde kuvvetli kar yağışının etkili olacağını açıklayan Öztel, İstanbul'a kar gelmeyeceğini belirterek megaşehir yakın ilçelerde Düzce, Bolu, Kastamonu ve Ankara illerinde salı akşamından itibaren kar yağışı etkli olacağını belirtti.Öte yandan Öztel, Ankara'ya araçları ile gidecek olan vatandaşları da kar lastiği konusunda uyararak "muhakkak aracınızda takılı bulunsun" dedi.

Kar yağışının salı akşamından itibaren yurdun iç ve doğu kesimlerinde sıcaklıkların azalacağını belirten Öztel, yüksek kesimlerde 20-30 cm'lik kar yağışının etkili olacağı tahmininde bulundu. Doğu Anadolu Bölgesi ile Orta ve Doğu Karadeniz'de kuvvetli kar yağışlarının olacağını ancan bu kar yağışının yurdun batı kesiminde etkili olmayacağını ifade eden Özer, "Balıkesir İzmir, Antalya, Denizli ve İstanbul illerinin olduğu yayda kar yağışının görünmediğini ancak Kırklareli ve Edirne'de hafta ortasında kar yağışı etkili olacak" açıklamasında bulundu.

YURTTA HAVA DURUMU

Hava sıcaklıkları bugünden itibaren daha da düşeceğini belirten Öztel, İstanbul'da çarşamba günü hava sıcaklığını 9 - 8 dereceye kadar düşeceği tahmininde bulundu. İstanbul'a soğuk havalar geçtiğimiz senelere göre biraz geç geldiğini açıklayan Öztel, Ege Bölgesi'nde ise Sonbahar havası devam ettiğini belirterek yurdun hava durumunu şöyle açıkladı:

"Akdeniz Bölgesi'nde de Sonbahar havası devam ediyor. Karadeniz Bölgesi'nde yüksek kesimlerde kuvvetli kar yağışı etkili olacak. Etkili olacak kar yağışlar ulaşımda aksamalara neden olabilir. Yağacak kar yağışı ile birlikte Samsun-Trabzon karayolunun yüksek kesimleri Artvin karayolu, Van-Erzurumu karayolu ile birlikte buradan Güneydoğu'ya inerken Şırnak-Hakkari karayolu kar nedeniyle kapanabilir.

Hava sıcaklığı şehir merkezlerinde kar yağışı kadar soğumayacak ama kıyılarda hava sıcaklığı ciddi derecede düşecek. Kuzey ve batı denizlerimizde kuvvetli rüzgarla birlikte fırtına bekleniyor. Çarşamba günü sıcaklıklar 4-8 derece düşecek ve Marmara'nın yüksekleri dahil yurtta kar yağışı görülecek.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de geçte olsa hafta sonuna doğru kar yağışları bekleniyor."

Editör: TE Bilişim