Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, tartışma konusu olan Ayasofya'daki fresklerle ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın görüşünü aktardı. 

Diyanet'in Ayasofya'daki namaz konusunda 'resimler kapatılırsa sakınca yoktur' demesi ardından Kültür Bakanı'nın ve Fuat Oktay'ın açıklamaları fresklerle ilgili akıllarda soru işareti yarattı.

BAKAN VE SARAYDAN FARKLI İKİ AÇIKLAMA 

Fresklerin ışıkla kapatılacağını belirten Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un bir nevi yalanlamış oldu. Bakan Ersoy, Ayasofya'daki fresklerle ilgili lazer kullanılacağı ya da ışıkla karartılacağı iddiasını yalanlamış; "gündemimizde olmadı" demişti. 

Turizm Bakanı Ersoy'un 'gündemimizde hiç olmadı' demesine rağmen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile konulan Abdülkadir Selvi, Ayasofya'daki resimlerin ışıkla kapatılacağı izlenimi edindiğini aktardı.

İŞTE ABDULKADİR SELVİ'NİN YAZISINDAN O BÖLÜM

Ayasofya söz konusu olur da fresklerin kapatılması konusu konuşulmaz mı? Sordum. Hem de ayrıntılı bir şekilde. Ama Fuat Oktay ser verdi, sır vermedi. Sadece, “Çok farklı bir çalışma var. Çok güzel bir çalışma var. Bunu eleştirenlerin bu kadar hassas, bu kadar orijinal çözümler üretebilecek kadar düşünebileceklerini zannetmiyorum. Biz bu kadar hassas yaklaşıyoruz” demekle yetindi. Fresklerin kapatılması konusunu daha önce sorduğumda, Avrupa’da bazı müzelerde kullanılan sistemden söz edilmişti. O yüzden Fuat Oktay’a “Bu sistemi biz mi kuracağız yoksa yurtdışından bir firma mı sağlayacak?” diye sorma gereği hissettim. “Orijinal. Çok orijinal bir sistem. Oradaki yapıya, kullanılan boyalara zarar vermeyecek bir sistem olacak. Sistem de bizden çıkma, sistemi de biz yapacağız” diye yanıt verdi.

FRESKLER IŞIKLA KAPATILACAK

Fresklerin kapatılması için perde ya da ışık sistemi üzerinde duruluyordu. Perde çekilmesi düşünülmüyor. Daha çok müze ve sinema sektöründe kullanılan ışık sisteminin üzerinde duruluyor. Edindiğim izlenim sistem belirlenmiş. Tek iş, sistemin kurulumuna kalmış. Sistemi Türk mühendisleri kuracak. Namaz sırasında fresklerin üzeri ışıkla kapatılıp, üzerine yine ışık sistemiyle ayet gelecek. Kur’an-ı Kerim’den bir ayet namaz sırasında ışıkla fresklerin üzerine yansıtılacak.

Editör: TE Bilişim