Özellikle 2021 yılında korona virüs salgının etkisini daha net göstermesi ve ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle birçok fabrika ve işletme iflas etti.

Türk Lirası’nın değer kaybında tarihi rakamları gördüğü dönemde, sattığı ya da elden çıkarttığı malı yerine koyamayan fabrikalara, devlet desteğinin de yetersiz kalması nedeniyle iflasın pençesine düştü.

Kapatılan onlarca fabrikanın binası ise ya satılığa çıkarıldı ya da kiralık ilanı verildi.

Son dönemde fabrika binalarının piyasasında hareketlenme olduğu belirtilirken, bir ay içerisinde fabrika binası kiraları 200 bin liralardan 300 bin liralara tırmandı.

Döviz kuru ve enflasyon baskısıyla konut ve fabrika binaları fiyatları da tavan yaparken korona virüs salgını öncesinde metrekaresi 25-30 TL’den kiralanan fabrikalar bugün 50-60-70 TL’ye kadar çıkıyor. Satılıklarda ise metrekare 600 dolardan başlıyor. Yeni bir fabrika ise metrekare fiyatı 1000 dolara kadar çıkıyor.

Kiralar yüksek olduğu için mal sahiplerinin fabrikalarını satmak yerine kiraya vermek istediğini, ancak kiracıların ise yüksek kira nedeniyle satın alma eğiliminde olduğu belirtiliyor.

Öte yandan fabrikalar için Türk alıcılar kadar yabancı alıcıların da talip olduğu öğrenildi.

Afganistan’dan Tacikistan’a, Mısır’dan Çin’e kadar birçok ülke vatandaşından çeşitli sektörlerde üretim yapmak için fabrika talebinde bulunuyor.

Editör: TE Bilişim