Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı'nın köşesinde yazdığına göre bu mesele, bu yılın başında patladı.

Göçün sebebi sâdece maddî değil. Mühendisler, yarın için endişeli. Hayat kalitesi istiyorlar.Bunun için de yurt dışını tercih ediyorlar.

Orhan Bursalı'nın konuyla ilgili yazısından bir bölüm şöyle:

"Mühendislerin büyük göçü 
Gidenlerle yoksullaşan bir ülke... Doğudan ülkeye göç edenlerle ise gelenlerle (Irak, Afganistan, Suriye vb.) ortalaması daha da aşağı çekilen ülke. 
Gündeme fazla yansımayan bir haber daha var, bunlar ise ayrı bir kategori, ama ülkeden kaçışın hangi boyutlarda olduğunu göstermesi bakımından da ilginç: Aselsan, TAİ vb. gibi yetkin mühendislik ve savunma teknolojisi üreten kuruluşlardan çok sayıda deneyimli mühendisler de göçüyor?! 
Olay bu yılın başlarında patladı, nedenler arasında şunlar varmış: Askerlik zorunluluğu, daha yüksek maaş, 5 yıllık çalışma sonucu vatandaşlık, haftada 45 yerine 38 saat çalışmak, 10 gün yerine 30 gün yıllık izin kullanmak, en az 4 katı maaş, lüks otomobil kullanma opsiyonları...

Şüphesiz bu kadar değil
Ülkeden umudunu kesmek ve bir gelecek görememek... Giden bir Aselsan mühendisi: “Para her şey değil.. sosyal devlet anlayışı, çocuklarımı büyüteceğim geleceği olan bir ülke olması, refah, insanların birbirine saygı ve sevgisi, sokakların temizliği bile maaştaki numaraların katbekat üstünde değerler. Kısacası hayat kalitesi diyebiliriz. Umarım Türkiye adına güzel günler gelir..” 
100’e yakın yetişkin insan. Çoğu savunma sanayiinde çalışmış uzman. Hollanda’nın teknoloji şirketleri öncelikli tercihleri. Ayrıca çok ülke kapısını açıyor. Herhalde diğer Avrupa ülkelerine, hatta ABD’ye de göç edenler var. 
Bir başladı mı arkası gelir. 
İnsanlar sadece “para”ya değil, insani koşullara göçüyorlar. 
Devletten birileri de “dış güçler yetişkin elemanlarımızı alarak ülkeye darbe vuruyor” demiyor mu, diyor tabii ki... 
Gidenlerin yerlerini doldurmak zor. Bilgi birikimi gitti mi gider, yerini doldurmak için çırpınırsınız. 
İşte yaratılan Türkiye..."

Editör: TE Bilişim