Tele1'in haberine göre; Kamunun nasıl zarara uğratıldığı Sayıştay raporlarıyla belgelendi. Sayıştay hangi kuruma el atsa altından yolsuzluk, usulsüzlük, rant çıktı. Sayıştay’ın denetim raporlarında, Savunma bakanlığından Diyanet’e, RTÜK’ten üniversitelere, Avrasya tünelinden Merkez Bankası’na birçok yolsuzluk, usulsüzlük belgelendi.

İşte, tekmili birden Sayıştay raporlarına yansıyan, kamuyu zarara uğratan yolsuzluk ve usulsüzlükler.

Milli Savunma Bakanlığı’nda 9,3 milyon liralık zimmet!

Sayıştay’ın Milli Savunma Bakanlığı raporuyla 5’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğündeki zimmet ortaya çıktı. Rapora göre 5’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğünde toplamda 9 milyon 342 bin 763 lira 46 kuruşluk zimmete geçirme olayı yaşandı.

Avrasya tünelinde 24 milyonluk hatalı ödeme

Sayıştay’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2019 Yılı Denetim Raporu; yap, işlet, devret modeli ile inşa edilen Avrasya Tüneli’nde çok sayıda hatalı işlem olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, dört yılda tünelden kaçak geçen araç sayısı 1.8 milyon oldu. Bu araçlardan 1.2 milyon adedi cezasını ödemedi. Araç geçiş garantisindeki anlaşmaya göre, kaçak geçen araçların cezası tahsil edilemezse devlet tarafından şirkete araç başı para ödeniyor. 1.2 milyon aracın cezası tahsil edilemediği için yüklenici şirkete 24 milyon TL ödeme yapıldı.

Faizi haram kabul eden Diyanetin dudak uçuklatan faiz geliri!

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Döner Sermaye İşletmesi 2018 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda faize karşı olan kurumun geçen yıl 2 milyon 109 bin 76 TL faiz geliri elde ettiği ortaya çıktı. Raporda kurumun satışlardan ettiği net karın ise 7 milyon 18 bin TL olduğu belirtildi.

Merkez Bankası’nda 30 milyonluk sağlık sigortası harcaması

Merkez Bankası’nın personel ve yakınlarının sağlık harcamaları için özel bir sigorta şirketiyle yaklaşık 30 milyon TL’ye anlaşması Sayıştay tarafından mevzuata aykırı ödeme olarak nitelendirildi.

RTÜK üyelerinin kamu zararı 454 bin lira

Sayıştay, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyelerinin yasal engellere ve AYM kararlarına karşın kendi aralarında belirledikleri maaş ve yurtdışı gündelikleri ile bir yılda 453 bin 963 liralık ‘kamu zararına yol açtıklarını tespit etti.

Üniversitelerden de yolsuzluk fışkırdı: Usulsüz atama, bedelsiz tahsis, çifte maaş

Sayıştay’ın 2019 yılı üniversite denetimlerinde birçok usulsüz atama, bedelsiz tahsis, hülle ile kadro, çifte maaş ve ihale kuralları atlanarak belirli şirketlere işler verildiği tespit edildi.

Editör: TE Bilişim