Milli Gazete’den Baki Sancak’ın haberine göre SGK yolsuzluğunun İstanbul ayağı deşifre edildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’da yaşanan yolsuzluğun ardı arkası kesilmiyor. Bir medikal şirketinin kamuyu 1 milyar lira zarara uğrattığı yolsuzluk nedeniyle SGK’da geniş çaplı operasyon başlatılmıştı. İnceleme başlatılan şirketin bir dönem ortağı olan kişinin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu olduğu da gündeme bomba gibi düşmüştü. SGK’daki bir yolsuzluk daha, gün yüzüne çıktı. Milli Gazetenin ulaştığı belgelerle SGK İstanbul’daki yolsuzluk gözler önüne seriliyor.

Ventilatör (Solunum Cihazı) Üstünden Büyük Yolsuzluk

Koranavirüs salgınıyla öne çıkan Ventilatör (soluk alma) cihazı, Koah gibi akciğer hastalıklarında hastanın nefes alıp verebilmesi için hayati bir önem arz ediyor. Mekanik olarak hastanın nefes almasına yardımcı olan Ventilatörlerin SGK tarafından temin edilemediği durumlarda hastalar “Kurum Stoklarında Yoktur” raporuyla özel firmalardan, medikal şirketlerinden bu cihazları temin etmeye çalışıyor.

Sağlam Cihazları Hurdaya Ayırmışlar

Yolsuzluk işte tam burada başlıyor. İddialara göre, SGK’ya ait sıfır Ventilatörler hiçbir arızası olmamasına rağmen hurdaya ayrılıyor. Daha sonra kurum içinden nasıl çıkarıldığı bilinmeyen bu cihazlar özel şirketler aracılığı ile medikal firmalarına kiralanıyor. Bu sırada Ventilatör ihtiyacı olan hastalara da “Kurum Stoklarında Yoktur” raporu verilmeye devam edildiğini de belirtmek gerekiyor. SGK’nın hurdaya ayrılmış Ventilatörleri özel ve medikal firmalar tarafından hastalara günlük, haftalık ve hatta aylık olarak kiralanıyor.

Özel Firmaya Kiralanan Cihaz SGK’nın Zimmetinde

Olay, bir zamanlar Protıp Endüstriyel A.Ş.’de çalışan S. Ö.’nün sahibi olduğu medikal şirketine kiralanan Ventilatör cihazının SGK’nın zimmetinde olduğunu fark etmesiyle ortaya çıktı.

4 yıl boyunca Protıp’ta çalışan S.Ö., firmadan ayrıldıktan sonra ilişiğini kesmedi ve şirketten Ventilatör kiralamaya devam etti. Kiraladığı Ventilatörlerle ilgili firmadan “SGK merkezi ve diğer firmalar tarafından bilinmemesi” konusunda ikazlar aldıktan sonra şüphelenen S.Ö, kendisine kiralanan 4 adet Ventilatörün hala SGK’nın zimmetinde göründüğünü fark etti

Yolsuzluk Yapan Üst Düzey Yönetici Kim?

Ventilatörler, Protıp dâhil başka özel firmalar aracılığı ile medikal şirketlere ve buradan da hastalara kiralandı. İddialara göre kurum dışına hurdaya ayrılarak çıkarılan piyasada 400 adet cihaz dolaşıyor. Sıfır fiyatı piyasada ortalama olarak 37 bin TL ile 40 bin TL arasında değişen cihazlar, ortalama olarak 4-5 bin TL arasında kiraya veriliyor. Rakam her ne kadar küçük görünse de bütün cihazlar bir kere kiralansa ortalama olarak 1 milyon 800 bin TL gibi bir vurgun yapılmış oluyor. Yapılan vurgundan SGK’da hangi üst düzey yöneticilerin nemalandığı ise merak konusu…

Öte yandan Firmada çalıştığı sıralarda hastanelerde Ventilatör kurulumu yaptıklarını belirten S.Ö., sıfır ambalajında olan cihazların 1500-2500 saatlik bir çalışma geçmişi olduğunu fark ettiklerini de belirtiyor.

Baskılara Dayanamadı Şikayetini Geri Çekti

milligazete.com.tr’nin ulaştığı belgelere göre S.Ö., konuyu vatandaşlık borcu olmasından dolayı Sağlık Bakanlığı, SGK İl Müdürlüğü ve Cumhuriyet Baş Savcılığına taşıdı. Ancak, yine iddialara göre SGK İstanbul İl Müdürlüğüne çağrılan S.Ö., baskılara dayanamayarak şikâyetini geri çekmek zorunda kaldı.

Milli Gazete haberin devamını ise bugün yayınlayacağını açıkladı.

Editör: TE Bilişim