Covid-19 salgını sürecinde vatandaşın kısa vadeli parasal sorunlarının önüne geçebilmek için VakıfBank, Ziraat Bankası ve Halkbank düşük faizli 5.000 TL, 7.500 TL ve 10.000 TL temel ihtiyaç kredisi kullandırma kararı aldı. Temel ihtiyaç kredileri 10 Nisan tarihinde hesaplara yatmaya başladı ancak sicili bozuk olan vatandaşların temel ihtiyaç kredileri beklemeye alındı. İşte, ihtiyaç kredisi yatmayan sicili bozuk vatandaşa müjdeli haber geldi. Koronavirüs salgınının pandemi ilan edilmesiyle virüsün yayılmasını önlemek için işletmeler faaliyetlerini durdurma yoluna girdi ve birçok vatandaş gelirlerinde birçok aksaklık yaşadı. Hazine ve Maliy Bakanı Berat Albayrak’ın “Ekonomik İstikrar Kalkanı” kapsamında duyurduğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da teyit ettiği yüzde 0,49 faizli temel ihtiyaç kredisi Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank bünyesinde kullandırılmak üzere kamuoyuna duyuruldu.

Bankalar sicili bozuk olanları beklemeye almıştı

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren yüzde 0,49 faiz oranlı 5.000 TL, 7.500 TL ve 10.000 TL tutarlarındaki temel ihtiyaç kredisine tüm vatandaşlar başvurdu. Temel ihtiyaç kredisine başvuranlardan sicili bozuk olmayanlar ve maaş bordrosu olanların kredileri bugün yattı. Maaş bordrosu olmayan, yani sigortada son 6 ay içinde kaydı olmayanları henüz başvuru aşamasında bankalar reddetti. Sicili bozuk olanların başvurularını bankalar alırken, bugünki temel ihtiyaç kredisi ödemelerine dâhil etmedi ve beklemeye aldı.

Bozuk sicilliler göz ardı edilecek

Berat Albayrak, “herkes için temel ihtiyaç kredisi” dediği temel ihtiyaç kredisine başvuruları bankalar değerlendirerek, sicili bozuk olmayan ve maaş bordrosu olan herkese bugün yatırdı. Ekonomik İstikrar Kalkanı programı kapsamında “herkes için temel ihtiyaç kredisi” sigorta kaydı olmayanların başvurusunu hiç kabul edilmezken, sicili bozuk olan vatandaşlar da beklemeye alındı. Son gelişmelere göre, bankalar koronavirüs nedeniyle oluşan olağanüstü finansal durumu göz önünde bulunduracak ve sicil dosyalarını kenara itmeyi tercih edecek. Bu kararın önümüzdeki hafta içi verileceği ve en geç Cuma günü sicili bozuk olan vatandaşların da temel ihtiyaç sigortalarından faydalanacağı öngörülüyor.

Editör: TE Bilişim