Peki sigorta hizmeti almış olduğum konular ile ilgili başıma bir şey gelir ise size kim yardımcı olacak? İşte bu esnada bağlı olduğunuz sigorta şirketinde çalışan sigorta eksperleri size yardımcı olur.

Sigorta Eksperinin Görevi Nedir?

Eskpertiz Nedir?

Nasıl Sigorta Eksperi Olunur?

Sigorta Eksperinin Görevi Nedir?

Sigorta eksperini kısaca tanımlamak gerekirse; ferdi, gayrimenkul ya da aracınız için sigorta yaptırmış olduğumuzu varsayalım. Hizmet aldığınız bu konular ile ilgili bir risk gelişir ise bu durumda sigorta eksperi dediğimiz, alanında uzman kişiler devreye girer.

Sigorta eksperinin asli görevi, ortaya çıkan kayıp veya hasarın nedeni ile miktarını araştırarak rapor hazırlamaktır. Aynı zamanda sigorta sözleşmesi yapılmadan önce sözleşmeye konu olabilecek riskler hakkında da bilgi toplarlar.

Her eksperin uzmanlık alanları farklıdır. Her alanda çalışmaları özel durumlar haricinde görülen bir uygulama değildir. Sigorta eksperlerinin asli görevleri;

Uzmanlık alanlarına göre görev almak,

Hasarın veya kaybın nedenini belirlemek,

Ortaya çıkan hasarı incelemek ve hasar miktarını belirlemek,

Gözetim faaliyetlerinde bulunmaktır.

Sigorta brokerı nedir öğrenmek için ilgili yazımızı inceleyin.

Eskpertiz Nedir?

Ekspertiz ile eksper kelimeleri birbirine sıklıkla karıştırılan iki terimdir. Ekspertiz, eksper tarafından yapılan işlemler ve ortaya çıkan rapora verilen genel isimdir.

Nasıl Sigorta Eksperi Olunur?

Bu meslekte hizmet verebilmek için 2 veya 4 yıllık üniversite mezunu olma şartı aranır. 2 yıllık üniversite mezunu olan kişiler kara araçları konusunda hizmet verebilirken, 4 yıllık mezunlar ise diğer sigorta dallarında hizmet verebilirler. 

Ayrıca hizmet verecek olan kişilerin Türkiye’de yaşıyor olması, akli dengesinin yerinde olması ve daha öncesinde iflas etmemiş olmaları gerekir.

Sigorta eksperi ihtiyacına Hazine Müsteşarlığı karar verir ve ihtiyaç kadar kontenjan açar. Bu alanda hizmet vermek isteyen adaylar, en az 3 ay süre ile eksperlik kursuna katılırlar. Kursta başarı gösteren adaylar sigorta eksperi olmaya hak kazanırlar. 

Sigorta eksperliği son yıllarda oldukça popüler hale gelen bir iş alanı oldu. Özel sigortaların artması ile birlikte, sigorta şirketleri her geçen gün daha fazla sigorta sözleşmesi düzenlemekte. Bu da sigorta eksperine olan ihtiyacı ortaya çıkarıyor.

Editör: TE Bilişim