Dikbayır, 500 milyon doların emeklilikte yaşa takılanların sorununun çözümü için gereken kaynağın beşte biri olduğunu vurguladı.

Simit Sarayı'nın sahibi Abdullah Kavukcu'nun devletten aldığı 20 milyon dolarlık teşvikle 15 milyon dolarlık uçak aldığı iddia ediliyor.

ZİRAAT'IN GÖREV ZARARI REKORDA

Ziraat Bankası görev zararında tarihi rekor kırdı. Bankanın 11 aylık görev zararı 2.9 milyar lira oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı aylık bütçe verileri, borsa değeri 200 milyon dolar olan Simit Sarayı'nın 500 milyon dolarlık borcu karşılığı yüzde 51 hissesini devralmak için Rekabet Kurulu'na başvuran Ziraat Bankası'nın görev zararı tutarını da ortaya koydu. Rakamlara göre, kasım ayı, bankanın bilançosuna 2019'un en fazla görev zararı tutarının yansıdığı ay oldu. Birgün gazetesinin haberine göre, bankanın 2019'un ilk ayında 309 milyon lira olan görev zararı ekimde 391.4 milyon lirayı, kasımda ise 2019'un en yüksek rakamını gördü. 11 ayın toplam zararı 2 milyar 983 milyon liraya ulaştı.

MUHARREM İNCE, ZİRAAT'İN SİMİT SARAYI'NA ORTAK OLMASINA TEPKİ GÖSTERDİ

CHP'li Muharrem İnce, birçok sanayi şirketi batarken AKP'nin yandaş şirketleri kurtarmasını eleştirerek, “Hastane, yol ve köprüler Hazine garantisiyle özel şirketlere yaptırılırken Simit Sarayı'nın kamulaştırılmasını biri çıkıp anlatmalı” dedi.

Ziraat Bankası iştiraki olan Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın, Simit Sarayı'nın yüzde 51 hissesini devralmak için Rekabet Kurulu'na başvuruda bulunmasının ardından, CHP'li Muharrem İnce sosyal medyadan açıklamalarda bulundu. İnce, “Doğrudan devlet tarafından yapılması gereken, kamusal nitelikli yatırımlar olan kamu hastaneleri, kara yolları, köprüler, hava limanları fahiş fiyatlarla, Hazine garantileriyle özel şirketlere yaptırılırken, Simit Sarayı'nın kamulaştırılmasını biri çıkıp anlatmalıdır” dedi. İnce, Twitter mesajında şu ifadelere yer verdi:

EN AZ 100 İFLAS

“Simit Sarayı'nın Ziraat Bankası tarafından ortak olma yoluyla kurtarılması, 2002'den başlayarak bugüne kadar sürdürülen kamu mallarını satarak yandaşı zengin etmenin bu kez kamu kaynaklarıyla satın alma veya ortak olma yoluyla zenginleştirilmesinden başka bir şey değildir. Son 2 yıl içinde sanayi alanında faaliyet gösteren 100'den fazla orta ve büyük ölçekli şirket iflas etti. Bu şirketlerin doğrudan çalışanlarının sayısı 300 binin üzerindedir. Bunların iş verdikleri dikkate alındığında yararlanan sayısı 750 binin üzerindedir. Yıllardır ülkeye yatırım yapan, üretim yapan, vergi ödeyen, istihdam yaratan, ihracat yapıp ülkeye gelir sağlayan sanayi şirketleri bir bir batarken, AKP kendi yandaşları olan Simit Sarayı gibi şirketleri kamulaştırarak, diğer şirketleri batağın içine atmaktadır.”

Simiti kurumsallaştırma parolasıyla dünyanın birçok ülkesinde Simit Sarayı mağazaları açan Abdullah Kavukçu, devletten aldığı teşviklerin yanı sıra özel bankalardan da yüz milyonlarca dolar kredi kullandı.

Suudi fonlarına şirketin yüzde 10'luk hissesini satan Simit Sarayı'nın patronu, bu paraları da yönetemedi ve şirketi iflasa doğru sürükledi.

Ziraat Bankası, Simit Sarayı'na adeta can simidi olarak şirketin yüzde 51'lik hissesini almak üzere harekete geçti.

Devlet bankasının iflasa sürüklenen Simit Sarayı'nı kurtarmak için harekete geçmesi, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Kamuoyunda Ziraat Bankası'nın bu adımı, oldukça tepki çekti.

Öyle ki; Abdullah Kavukçu'nun bu ilk olayı değil.

Tarihler 1999 yılını gösterirken, Emlakbank'ın batırılmasına ilişkin davalar başladı.

İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaların 5 sanığından biri, Abdullah Kavukçu'ydu.

Simitçi Abdullah Kavukçu'nun geçmişi

EMLAK BANKASI'NI BATIRAN İSİMLER

Emlak Bankası'nın 11 trilyon lira zarara uğratılması zincirine katılan Abdullah Kavukçu'ya, o dönemde usulsüz olarak kredi verildiği dosyalarda yazıyordu.

Dava dosyasında Kavukçu ile birlikte Abdurrahman Yıldırım, Nevzat Yıldırım ve Yasef Mitrani'nin de isimleri yer aldı.

Müfettiş raporlarıyla ortaya çıkan skandalın her ayrıntısı başka bir utanç.

SPK UYARDI, YİNE DE KREDİ VERDİLER

Borsa camiasında spekülatör olarak bilinen Abdullah Kavukçu'ya o dönem kredi verilmemesi için SPK tarafından, bankaya defalarca uyarılarda bulunuldu. Buna rağmen Kavukçu'nun kredileri engellenmedi.

TRAFİK POLİSİNE TRİLYONLUK KREDİ

Aynı davada Murat Sarıtaş isimli bir trafik polisine, 1 trilyon 250 milyar liralık kredi kullandırıldı.

Erdoğan’dan “simit sarayı” açıklaması “Kesinlikle tasvip etmiyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Malezya'da Simit Sarayı'nın Ziraat Bankası tarafından kurtarılması ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada bu durumu tasvip etmediği açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Malezya’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan Ziraat Finans Grubu’nun Simit Sarayı’nın yüzde 51’ini satın almak için Rekabet Kurumu’na başvurmasını şu sözlerle değerlendirdi:

Bunu tasvip etmem geçmişte kamu bankaları batmıştı. Duyar duymaz genel müdürümüzü aradım. Genel Müdür konu gündeme geldi ancak düşünmüyoruz dedi.

 Ne olmuştu?

1) Ziraat Finans Grubu’na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (Ziraat GSYO) geçen hafta Simit Sarayı’nın yüzde 51’ini devralmak için Rekabet Kurulu’na başvurdu.

2) Ziraat Finans Grubu neden Simit Sarayı’nı almak istedi?

Simit Sarayı’nın yaklaşık borcunun 500 milyon dolar olduğu ve zor günlerden geçtiği belirtiliyor. Şirketin borcunun büyük bir kısmı özel bir bankaya ait. Ziraat Bankası’nın bu borçları devralarak şirketi ekonomik olarak rahatlattığı düşünülüyor.

Ziraat Finans Grubu’na bağlı Ziraat GSYO da hâlihazırda bu tip yatırımlar yapmak için kuruldu. 2018 yılında kurulan şirketin amacı yerel şirketlere ortak olmaktı. Geçen ağustos ayında hazırlanan bir düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yurt içi veya dışındaki şirketlere ortak olabilmesinin önü açılmıştı.

3) Simit Sarayı ne kadar büyük bir şirket?

Simit Sarayı’nın Türkiye’deki en büyük iş verenlerden biri. Şirketin 25 ülkede 11 bini aşkın personeli bulunuyor.

4) Simit Sarayı’nın değeri ne kadar?

Ziraat Finans Grubu’nun Simit Sarayı’nın yüzde 51’i için ne kadar ücret ödeyeceği bilinmiyor. Fakat iki sene önce Suudi ortak Fawas Alhokair firmanın yüzde 10’unu 100 milyon dolara satın almıştı. Yani şirketin piyasa değerlemesi o tarihte 1 milyar dolar olarak yapılmıştı.

5) Ziraat Bankası bu satın alma için neden eleştiriliyor?

Bir kamu kuruluşu olan Ziraat Bankası’nın böylesine borçlu bir işletmeye ortak olması soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Şirketin bundan sonra yaşayacağı maddi sıkıntılara milletin bütçesi de ortak olmuş olacak.

6) Simit Sarayı'nın sahibi kim?

Simit Sarayı, Haluk Okutur, Abdullah Kavukcu ve Mehmet Tarakçı tarafından 2002 yılında kuruldu. Hükümete yakın iş insanı Abdullah Kavukcu Simit Sarayı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.

7) Bundan sonra ne olacak?

Rekabet Kurulu satışı inceledikten sonra rekabetin ihlaline ilişkin herhangi bir durum tespit etmezse Simit Sarayı’nın kontrolü Ziraat’e geçmiş olacak.

Editör: TE Bilişim