Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in görevini bırakacağının sinyalini vermesi konusunda Oda TV yazarı Müyesser Yıldız farklı bir yorum getirerek, Görmez'den sonra sıranın darbe girişiminin kilit isimlerinden MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'a gelebileceğini yazdı.

Yıldız yazısında, Hürriyet köşe yazarı Abdülkadir Selvi'nin ortaya çıkardığı "Darbe gecesi Fidan ve Görmez MİT karargahında buluştu" bilgisi ışığında hem Görmez'in o geceki misyonu, hem buluşma hem de Fidan-Akar ikilisinin akıbeti konusunda fikirler ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Görmez'i iki yıl öncesine kadar "İslam aleminin de dini lideri" ilan ettiğini hatırlatan Yıldız, "MİT Müsteşarı, Görmez'le randevusundan neden söz etmedi? Görmez, o saatte MİT'e randevusuz, çat kapı mı geldi?" diye sordu 

Yıldız yazısını şöyle sürdürdü:

Tüm bunlardan sonra Mehmet Görmez'in gidiyor olmasının AKP kulislerinde nasıl yorumlandığına gelirsek;Öncelikle Erdoğan'ın yakın çevresinin, Ahmet Davutoğlu, Hulusi Akar, Hakan Fidan ve Mehmet Görmez'i bir ekip olarak gördüğünü belirtelim.

Davutoğlu, 2016'da bir MKYK operasyonu ile gönderildi. Bu operasyon sırasında AKP kulislerinde, Davutoğlu'nun ilk aradığı ismin Hakan Fidan olduğu ve “Ne yapacağız?” diye sorduğu iddialarının gündeme geldiğine dikkat çekip, devam edelim: Hatırlanacağı gibi Erdoğan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Akar ve Fidan için şunları söylemişti:“Bizde bir söz var, ‘Dereyi geçerken at değiştirilmez’. 

Şu anda biz böyle bir sürecin içerisindeyiz ve bu sürecin içerisinde de şu anda arkadaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şunu çok açık, net söylememiz lazım. Bir istihbarat zaafı söz konusudur, vardır. (ABD, Fransa, Belçika, İngiltere ve Almanya'daki istihbarat zaafiyetlerinden örnekler verdikten sonra) Demek ki, zaman zaman istihbarat zaafları olabiliyor. 

Ama bütün bunlara rağmen biz Sayın Başbakanımızla değerlendirmelerimizi yaparız, atacağımız bir adım varsa, bu konuda ondan sonra atarız. Şu anda hepsi görevinin başındadır.”

“MİT Müsteşarı size istifasını sunmadı” ifadesi üzerine ise “Hayır. Zaten gerek kendisi, gerek Genelkurmay Başkanımız, ‘Bu konuda tasarruf size aittir, sizler bu konuda bizimle ilgili hangi tasarrufta bulunursanız bizim buna karşı söyleyecek bir şeyimiz yok, vereceğiniz herhangi bir görevi de yapmaya yine devam ederiz’... 

Bizde bu anlayış hâkimdir” demişti.Başbakan Binali Yıldırım da geçen yıl 2 Ağustos'ta MİT Müsteşarıyla ilgili, “Cevap alamadığınız bürokratla çalışmayı sürdürmekten yana mısınız?” sorusunu şöyle cevaplandırmıştı:

“Çok samimiyetle bir şey söyleyeyim, bizim için işlerin önceliği ve önemi var. 
Biz büyük felaketin eşiğinden döndük ve şu anda bununla ilgili yapmamız gereken birçok iş var. Bunları yaptıktan sonra geçmişe dönüp, nerede ne yanlış yapıldı, bürokrasi ne yanlış yaptı, bütün bunların özeleştirisini tabii ki yapacağız.”Erdoğan ve Yıldırım'ın bu sözlerinin üzerinden 1 yıl geçti... 
Ve Görmez'in gidişiyle ilgili olarak söylenen de şu:“Ekibin küçüğünden başlandı!..” 

Editör: TE Bilişim