Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasındaki satır başları şu şekilde:

Salgında önemli bir dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz.

İyileşen hasta sayısı katlanarak artıyor. Tüm sağlık çalışanlarımızın gayretleriyle vicdanları kanatan hiçbir görüntü yaşanmadı.

Ülke içindeki insan hareketliliğini azalttık. Etkilenen tüm kesimler için destek programları hazırladık.

Her konuda sadece kendi kendimize yetmekle kalmadık, 57 ülkeye yardım yaptık.

Normal hayata dönüşü kademe kademe gerçekleştireceğiz. Ancak dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizde de hiçbir normal düzene dönemeyecektir. Normale döneceğiz ama bu yeni bir normal olacaktır.

65 yaş üzeri gruba ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırılması günlerinden birinde, sokağa çıkma getiriyoruz. İlk uygulama 10 Mayıs Pazar günü 11.00- 15.00 arası.

Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla'da seyahat kısıtlaması bitiyor

NORMAL HAYATA DÖNÜŞ NE ZAMAN OLACAK?

Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız. Dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizde de hiçbir şey tam manasıyla eskiden bildiğimiz normal düzene dönmeyecektir, dönemeyecektir. Salgının ne kadar süreceği hastalığa çare olacak ilaçların ne zaman kullanıma sunulacağı belli değildir.

Evet normale döneceğiz ama bu yeni normal olacaktır. Sınırlamalar azaltılarak da olsa sürecektir. Fiziki mesafeye riayet, maske kullanımı devam edecektir. Salgının tamamen bitmediği ülkeler sebebiyle uluslararası seyahatlerin ne zaman açılacağı belirsizdir.

20 yaş altında iki grup halinde uygulayacağız. 0-14 yaş grubu 13 Mayıs çarşamba günü 11.00 ile 15 arasında tahditli olarak dışarı çıkabilecek.

Kurallara riayet düzeyine bakarak sonraki haftalarda aynı uygulamayı devam ettireceğiz. Bu hafta sonu sokağa çıkma sınırlamasını sürdürüyoruz. 31 ilde şehirlerarası giriş çıkış sınırlandırılmasını bu geceden itibaren 7 ilimiz için bitiriyoruz. Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla'dır.

AVM'LER NE ZAMAN AÇILACAK?

ek çift ticari plakalı taksi uygulamasını 15 Mayıs'ta kaldırıyoruz. AVM'ler berberler, kuaförler, güzellik salonları 11 Mayıs'ta faaliyete geçebilecek.

Bugüne kadar piyasada satışına izin vermediğimiz cerrahi maske, bez maske satışına halkımızın kolayca ulaşabileceği yerlerde izin vermeyi planlıyoruz.

Maske türlerine göre üst fiyat belirleyerek halkımızı mağdur edecek girişimlerin önünü keseceğiz. Hac farizasının yerine getirilip, getirilmeyeceğine ilişkin olarak Diyanet İşleri Başkanlığımız kendi içinde ve diğer ülkelerle görüşerek kararını verecek.

ASKERLİK TERHİS İŞLEMLERİ 31 MAYIS'TA BAŞLAYACAK

Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak. Milli Savunma Bakanlığı'nın atama, görevlendirme 1 Haziran'da, bedelli askerlik 20 Haziran'da yeniden başlayacak.

Yüksek öğretim kurumları sınavı 27-28 Haziran'da, LGS 20 Haziran'da, askeri öğrenci sınavı 14 Haziran'da yapılacaktır. Üniversiteler 15 Haziran'da akademik takvime dönecekler. Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, icra iflas takipleri 15 Haziran'da başlayacak.

Editör: TE Bilişim