Yalçın yazısında "Üzerinde durulması gereken -İngilizlerin koruması altındaki- bu fesli yobazın pulunu basmaya kimlerin karar verdiğidir!" dedi.

Yalçın, yazısında Fesli Kadir'in ”Keşke Yunan galip gelseydi!” sözlerine atıfta bulunarak ve detaylandırdı.

Ama son kısımdaki bu paragraf kafaları karıştırdı."-”Keşke Yunan galip gelseydi!”

Bu lakırtıyı kimin ettiğini yazmaya gerek yok. Üzerinde durulması gereken -İngilizlerin koruması altındaki- bu fesli yobazın pulunu basmaya kimlerin karar verdiğidir!" 

Çünkü teyit. org'un haberine göre "    İsteyen PTT’den “kişisel pul” bastırtabiliyor"

Soner Yalçın ya bizim bilmediğimiz bir şey biliyor, yada Yalçın çok pis çuvalladı!

teyit. org'un haberinin detayında ise şu bilgilere yer veriliyor.

Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir iddiada, Posta ve Telgraf Teşkilatı’nın (PTT) tarihçi Kadir Mısıroğlu adına pul bastırdığı belirtildi. Üzerinde Kadir Mısıroğlu’nun fesli bir fotoğrafının yer aldığı ve 1 Türk Lirası değerinde olduğu anlaşılan pul fotoğrafı sosyal medyada yoğun olarak paylaşıldı.

Kaç Saat Oldu isimli hesap tarafından 28 Temmuz’da Facebook’a yüklenen görsel yaklaşık 2 bin 500 kişi tarafından beğenildi.

İsteyen PTT’den “kişisel pul” bastırtabiliyor
Ancak PTT’nin, Kadir Mısıroğlu adına pul bastırdığı iddiası doğru değil. Söz konusu pul, PTT’nin 165. kuruluş yıl dönümü çerçevesinde 2005 yılında başlattığı ve kişilerin kendisine özel pullar tarsarlayabildiği “kişisel pul” uygulaması çerçevesinde yaptırılmış.
Söz konusu pulun Kadir Mısıroğlu’nun Facebook hesabından 28 Temmuz 2018’de paylaşıldığı görülebiliyor. Buna ek olarak yine 28 Temmuz’da Mısıroğlu’nun manevi torunu olarak belirtilen Nurullah Mısıroğlu tarafından pulların fotoğrafının paylaşıldığı fark edilebiliyor.

Fotoğraf incelendiğinde pulların kenarında kalan boşluklarda “Kişisel Pul” ifadesi görülebiliyor. Yani söz konusu pulların PTT tarafından Kadir Mısıroğlu’nun adına bastırılmadığı anlaşılabiliyor. Kişisel Pul uygulamasının ise “pulculuğa yeni bir boyut getirmek ve posta idarelerine kaynak yaratmak” amacıyla PTT tarafından 2005 yılında başlatıldığını söylemek mümkün.

Buna göre uygulama kapsamında gerçek ve tüzel kişiler tarafından gönderilen görsel objeler pul olarak basılabiliyor. Söz konusu objeler kuruluş yıl dönümünü kutlamak, belli bir olayı anmak, ticari bir ürünün tanıtımını yapmak, doğum günü, evlilik yıl dönümü, anneler günü, babalar günü, mezuniyet töreni, hatıra, v.b. amaçlı olabiliyor.

PTT Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Kişisel Pul Yönergesi’nde uygulamanın yasal detaylarına ulaşılabiliyor. Seçilen objenin, söz konusu yönergenin 6. maddesinin d bendinde yer alan hususlara uyup uymama durumuna göre pul olarak basılıp basılmayacağına karar veriliyor. 6. maddenin d bendini ise aşağıda görmek mümkün:
“d) Pul objesinin;
1)Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına,
2)Devletin ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne,
3)Fikir, sanat ve sınai telif haklarına,
4)Ticari rekabet kurallarına,
5)Genel ahlak ve adaba,
6)Kişisel haklara aykırı olup olmadığı.”

2018 pul emisyonları arasında söz konusu pula rastlanmıyor


PTT tarafından 2005 yılından itibaren yıllık olarak hazırlanan pul emisyonlarını bulmak mümkün. 2018 yılında çıkarılacak pul emisyonlarına bakıldığında Kadir Mısıroğlu ile ilgili herhangi bir pula rastlanmıyor.

2018 pul emisyonu listesine bakıldığında son olarak 15 Temmuz 2018’de Demokrasi ve Milli Birlik Pulu’nun çıkarıldığı anlaşılıyor. 1 Ağustos 2018’de ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki eserlerin yer aldığı pulların çıkarılacağı belirtiliyor.

2017 pul emisyonu listesine göz atıldığında da Kadir Mısıroğlu ile ilgili herhangi bir pula rastlanmadığı görülebiliyor.

Konu hakkında Filateli ve Abone İşleri Şube Müdürlüğü ile görüşen teyit.org söz konusu kişi hakkında PTT’nin resmi olarak pul basmadığı bilgisine ulaştı. Pul emisyonlarının yıllık olarak belirlendiğini ve çok önceden kesinleştiğini hatırlatan yetkililer, ücretini ödeyen ve gerekli şartları sağlayan herkesin kişisel pul bastırabileceğini de ifade etti.


 

Editör: TE Bilişim