İYİ Parti Kadıköy Belediye Başkan Adayı ve Tiyatrocu Emre Kınay “Benim kapımdan bir tek milliyetçi giremez. Meral Akşener’e de söyledim ben sosyalistim sizde gönderseniz milliyetçileri kapıdan sokmam dedim." demişti.

Gelen yoğun tepkiler üzerine yeni bir video yayınlayan Sosyalist Emre Kınay Milliyetçilerden özür dileyerek yanlış anlaşıldığını söyledi.

Cümlelerin bazı kısımlarını kesilerek bilinçli şekilde alıntı yapıldığını iddia eden Kınay’ın söylediği sözlerin kesilmiş hiçbir yanı olmadığı gibi programın o kısmı aşağıdaki videoda mevcut. Buyurun siz karar verin.

Sosyalist Emre Kınay açıklamasında “Arkadaşlarından gelen uyarılar üzerine bu videoyu çekiyorum. Bazı sebeplerden dolayı incinen olmuşsa gerçekten çok özür dilerim. Ama amaç bazı düşünceleri kullanarak kendine ayrımcılık yaratmaya çalışan, o yüzden kapı aşındıran, o yüzden kapıkulluğu edenleredir. Gerçek yurtseverlere, milliyetçilere, solculara hiç kimseye edilmiş bir laf yoktur. Hiçbir zaman etmedim etmem. Niye yaptığınız çok açık ama buradan size ekmek çıkmaz başka kapıya.” dedi.

Sosyalist Kınay şu açıklamayı yaptı “Bir televizyon programına konuştuktan sonra bazılarının, daha doğrusu dinlediğini ve söyleneni anlamayan bazılarının gündemi de çarpıtarak, beni de kullanarak sözlerimin bir kısmı alıp, alıntı yaparak, bir grup yurtseveri rahatsız edecek ifadeleri çevirmişler söylenenleri.

Burada söylenecek çok şey. Var ama benim söylediğim şey, herhangi bir düşünceyi kullanarak belediyeyi kazandıktan sonra imtiyaz için kapı çalanlaradır.

Gerçek yurtseverlerin hiçbiri akçeli işlerde, menfaatçi işlerde işi olmayan insanlardır. Gerçek yurtseverlerin akçeli işlerde hesabı yoktur. Ama herkesi kendisi gibi gören bir cenah alıp sözü bu şekle koymuştur. Herkes öncelikli 19 Mayıs 1919'da Samsun'a adım atıp bu yurdu kurtarmak için hayatını hiçe saymış Mustafa Kemal Atatürk'ün adını, her yerden silenlerle nasıl ittifak ettiklerinin hesabını versin. Ondan sonra oturup konuşalım. Herkes lütfen dinlediğini anlama, zor biliyorum bazı beyinler için bu, ama dinlediğini anlamaya çalışsın, doğru anlamaya çalışsın, ben doğru anlamaya çalışıyorum.

Arkadaşlarından gelen uyarılar üzerine bu videoyu çekiyorum.

Bazı sebeplerden dolayı incinen olmuşsa gerçekten çok özür dilerim. Ama amaç bazı düşünceleri kullanarak kendine ayrımcılık yaratmaya çalışan, o yüzden kapı aşındıran, o yüzden kapıkulluğu edenleredir. Gerçek yurtseverlere, milliyetçilere, solculara hiç kimseye edilmiş bir laf yoktur. Hiçbir zaman etmedim etmem. Niye yaptığınız çok açık ama buradan size ekmek çıkmaz başka kapıya.”

İYİ PARTİ’DEN AÇIKLAMA

Gelen tepkiler üzerine İYİ Parti’de bir açıklama yayınlamış, okuyanların “Hadi Canım Sende” dedirtmişti.

Açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı;

Kınay’ın bu açıklamasına İYİ Parti Kadıköy İlçe Başkanı Alper Akdoğan’dan yanıt geldi.

Kınay’ın sözlerinin saptırıldığı belirtilerek, “Sayın Kınay, belediye başkanı seçilmesi durumunda, hiçbir kimlik ve ideolojiye bir ayrım yapmayacağını ve iltimas tanımayacağını kastetmiştir” dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sayın Kınay’ı aday adayı olarak belirlenirken, Bakırköy Belediyesi’nde 18 yıllık bir iş tecrübesinin olması, ‘belediyecilik faaliyetlerine ve işleyişine’ vakıf olması, Kadıköy halkı tarafından kabul görmüş bir sanatçı olması, geçmişinde herhangi bir leke olmayışı ve çalışkanlığını göz önünde bulundurduk”

“Kendisinin aynı programda da zikrettiği gibi Atatürk’ün mirası olan Cumhuriyetimizin, demokratik, laik sosyal hukuk devletinin ve devletin temel niteliklerinin tanımlandığı anayasamızın değişmez maddelerinde bir görüş ayrılığımız yoktur”

“Ayrıca Kadıköy’ün her noktasına hiçbir ayrım yapmaksızın hizmet etmek konusunda da bir ihtilafımız olmadı. Seçim döneminde ortaya koyduğumuz projeler ortak akıl ile üretilmiş olup tamamı daha iyi bir Kadıköy içindir”

“Seçim çalışmalarımız sürecinde benim ve tüm teşkilatımın Türk milliyetçiliği ülkümüzden hiçbir şart ve şekilde taviz vermeden girdiğimiz her ortamda yılmaz doğrultudaki görüşlerimizi açık yüreklilikle sahip çıktığımızın en büyük şahidi de sanatçının bizatihi kendisidir”

“BURADAN SİZE EKMEK ÇIKMAZ”

“Hal böyleyken Kınay’ın programda verdiği cevabın saptırıldığını gördükten hemen sonra yaptığı açıklamada çok açık bir dille ‘Belediye Başkanı seçilmesi durumunda, hiçbir kimlik ve ideolojiye bir ayrım yapmayacağı, iltimas tanımayacağını kastettiğini’ söylemesi bilinçli olarak bazı kiralık kalemler tarafından görmezden gelinmektedir”

“Son olarak konuyu mecrasından saptırarak sahip oldukları medya gücü ile genel başkanımızın üzerine gitmeye çalışan biçarelere seslenmek istiyorum. Genel başkanımızın milliyetçiliğinin sadakası dahi sizlere ömür boyu yeter! Buradan size ekmek çıkmaz!”

NE OLMUŞTU NE DEMİŞTİ?

Haber Global ekranlarında yayınlanan 'Jülide Ateş'le 40' programına Tiyatrocu Emre Kınay konuk oldu. 

Duru Tiyatro genel sanat yönetmeni ve oyuncusu Emre Kınay İYİ Parti Kadıköy Belediye başkan adaylığı ile ilgili olarak sorulan soruya bir sanatçıya yakışmayacak şekilde cevap verdi.

Her fırsatta ötekileştirmeyi dışladıklarını vurgulayan Kınay ve gibiler, yine her fırsatta kendilerinin yapmayın dediği şeyleri yapmaktan geri duramadıklarını göstermiş oldular.

Program sunucusu Jülide Ateş sorduğu Meral Akşener’in Türklük tanımına baktığımızda bir taraftan diyor ki “Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanını çıkarın, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yazan herkes Türk'tür” diyor.  Ama bunu söylerken de bir taraftan da çok net bir şekilde diyor ki “Tanrı Dağı kadar Türk,  Hira Dağı kadar müslümanım” burada çok net bir Türkçülük vurgusu var. Oysa sanatın evrenselliği, ırk, din dil,  milliyet göz etmez mi? Bir parti çatısı altında belediye başkanı olmak bir taraf olma durumunu içinde bir oksimoron olarak barındırmaz mı? Sanatçı mutlaka siyaset yapmalı mı? sorusuna Tiyatrocu Emre Kınay şu şekilde cevap verdi: "Sanat ve siyaset arasında uzlaşmaz bir çelişki olduğu, sanat tarihçileri açısından da tarifi yapıla gelen bir şeydir.
 Mansur Yavaş’la, Kemal Kılıçdaroğlu'nun hayata bakış ve hayatta durdukları yer konusunda aynı fikirde olduklarını kim söyleyebilir? Ya da  Ekrem İmamoğlu ile. 
Tabiki aynı fikirde değilim. Laik, demokratik, çağdaş, cumhuriyet esastır.  Bu söylediklerinize ayrışıyoruz. Türkçülük, Tanrıdağı,din önergesi hiç birine kabul etmiyorum. Sosyalistim diye tanımadığın da birisi kendini, zaten bunu söylerken bunu red ederek söylüyordur.

Şu algıyı  anlamaya çalışıyorum. Bir yerel belediye başkanlığı adaylığını yapmış ama benim 99 projemin hiç birinde bir yaşam mı, başka  tarafa zorlayan bir şey yok ki.
Meral hanım hatırlayacaktır, benim kapıma sizin aracılığınızla veya milliyetçilik kimliği ile gelen hiç kimseyi kapıdan siz bile gönderseniz almam.  Çok açık söylüyorum, kabul ediyorsunuz adayınız olayım dedim. Sosyalist olduğumu biliyor musunuz? Evet. Kabul ediyor musunuz? Evet.”

Editör: TE Bilişim