Haberde Fransa’nın Suriye’nin köşenin 80 yıl önce neden verildiği diye sormuştu. Hatay için ‘Çalıntı Bölge’ bölge tabirini kullanan Sputnik 1923 yılında imzalanan Lozan anlaşması ile Türkiye’nin sınırlarının çizildiğine atıfta bulunarak, Hatay’ın birden bire neden Türkiye’ye verildiğini sorgulama hadsizliğine düşmüştü.

Lübnan ve Suriye’nin Fransız sömürgesi olduğunu hatırlatan Sputnik İkinci Dünya savaşı sonrasında Fransa’nın bölgede referandum yapılmasını karar verdiğini ve bunun sonucunda ise Hatay’ın Türk toprağı olduğunu yazdı.

Öte yandan Sputnik 1945 yılında Suriye’nin Hatay’ın Türk toprağı olmasını reddettiğini vurguladı.

Sputnik çalışanları gözaltına alındı

34 Türk askerinin şehit edilmesinden sonra bu haberin yayınlanması büyük tepki çekmişti. Ankara'da Sputnik Türkiye servisinde çalışan 3 gazetecinin evlerine kimliği belirlenemeyen kişilerce saldırı girişiminde bulunuldu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma kapsamında Sputnik Ankara Temsilciliği editörü ve iki muhabir gözaltına alındı. Sputnik Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe’de gözaltına alınıp İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Sputnik Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, TCK'nın 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçunu düzenleyen 301. maddesi ile 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçunu düzenleyen 302. maddesi uyarınca soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Rusya Federasyon Konseyi'nin Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev, Rus basınına baskı yapıldığı ve bunun ikili ilişkilere zarar vereceğini söyledi.

Sputnik Türkiye çalışanları ve Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe’nin gözaltına alınmasından sonra, Sputnik İstanbul ofisinde arama başlatıldı.

Sputnik Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe

Editör: TE Bilişim