YENİÇAĞ Serkan TALAN’ın özel haberine göre,

Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 15. ülke olan Suudi Arabistan’ın Türk mallarına yönelik uygulamaya başladığı ambargo sonrası yeni bir gelişme yaşandı. Bloomberg’e bilgi veren bir devlet yetkilisi Suudi Arabistan’ın engellemeleriyle ilgili Dünya Ticaret Örgütü’ne başvuru yapmayı değerlendirdiğini söyledi.

Bölgeye ihracat yapan Türk şirketler, Suudi Arabistan’da büyük sorunlar yaşadığını belirtirken, Suudi iş adamlarıyla bazı aksaklıklar yaşandığını ama ambargo olmadığını savunuyor.

Dünyanın en büyük konteyner hat operatörü olan Mearsk’ün Türkiye ofisi, 29 Eylül’de yaptığı açıklamada Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye olası ithalat yasakları uygulayacağını ve çeşitli gümrük işlemlerini yavaşlatacağını bildirmişti.

Lojistik şirketi Gülsan’ın kurucusu Kemal Gül, Suudi yetkililerin korona virüsü bir bahane olarak kullandığını belirterek, “Suudi Arabistan, kara ulaşımını engelledi. Irak ve İran ile böyle bir sorunumuz yok. Bana kalırsa deniz ulaşımını da engelleyecekler” dedi. Gül, ayrıca diğer lojistik şirketlerinden de sık sık bu yönde şikayetler geldiğini de sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan gümrük yetkilileri ise konuyla ilgili yorum yapmadılar.

TÜRKİYE’NİN EN ÇOK İHRACAT YAPTIĞI 15. ÜLKE

Suudi Arabistan, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 15. ülke konumunda. Türkiye’nin Suudi Arabistan’a yaptığı ihracatın toplam miktarı 2020 yılının 8 aylık döneminde 1,91 milyar doları buldu. Türkiye’nin Suudi Arabistan’a yaptığı ihracat 2019 yılının aynı dönemine göre, korona virüs salgınının etkisiyle yüzde 17 azalmıştı.

Kaynak Yeniçağ: Serkan TALAN

Editör: TE Bilişim