Sony, heyecanla beklenen PlayStation 5’i tüm dünyaya tanıttı. PS5 ile gelecek oyunlar tanıtıldı. Tanıtımın sonunda ise herkesin beklediği yeni PS5’in görüntüleri yayınlandı. PlayStation 5 lansmanında dikkat çeken oyunlar arasında Spiderman, Grand Turismo 7, Horizon 2, Hitman ve NBA 2K21 yer aldı. 

Özellikleri

Sony tarafından yapılan açıklamaya göre PS5, sekiz çekirdekli AMD Zen 2 işlemcisinden güç alıyor. Konsoldaki işlemci saat hızı ise 3.5 GHz. Bu hıza ulaşması sayesinde çok hızlı bir performans sunan konsol performans açısından sınırıları zorluyor. Oyuncuların beklentilerini karşılayacak düzeyde bir performans sunan konsol grafik açısından oyunculara görsel şölen yaşatıyor. AMD’nin RDNA 2 mimarisi temel alan ve 2.23 GHz’de saatte 10.28 teraflop ve 36 işlem birimi vadeden özel bir grafik işlemcisinin yer aldığı PS5’te 16 GB GDDR6 RAM bulunuyor. Wi-Fi 6 bağlantı noktasıyla gelen konsolda bununla birlikte SSD depolama çözümü mevcut. Sony’nin belirttiğine göre PS4’te 1 GB’lık boyut için 20 saniyelik bir ön yükleme süresi bulunurken, PlayStation 5’te 2 GB’lık veri için yükleme süresi 0,27 saniye. Genişletilebilir depolama için bir adet NVMe SSD yuvasına sahip olan konsol, USB sabit diskleri de destekliyor. PlayStation 5’te iki yeni motor da göze çarpıyor. Tempest Engine adı verilen motor daha zengin ve daha doğal seslerin üretilmesine imkan tanıyor. Geometry Engine ise geliştiricilerin ekran boyunca daha fazla üçgen kaydırmasına yardımcı oluyor. 

Ne kadara satılacak?

PlayStation 5’in ABD fiyatının 499 dolar olması bekleniyor. Türkiye’de, yüzde 50 Gümrük vergisi (30 Eylül 2020'den sonra %20 olacak), yüzde 20 ÖTV, yüzde 18 KDV, yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı, yüzde 8 TRT payı eklenince fiyatının 6500 – 7000 TL seviyesinde olması bekleniyor. 

Editör: TE Bilişim