TBMM'de Enerji ve Maden Kanunu Değişikliği Kabul Edildi
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, enerji ve maden sektörünü kapsayan önemli düzenlemeleri içeren 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' kabul edildi. Meclis Başkan Vekili Tekin Bingöl başkanlığında gerçekleşen görüşmeler sırasında, muhalefet ve iktidar partileri arasında, grup başkanvekillerine verilen konuşma süreleri nedeniyle gerginlik yaşandı. Ancak, görüşmelerin ardından oylama gerçekleştirildi ve kanun teklifi kabul edildi.
Kabul edilen kanun, 'Çevre Kanunu'nda değişiklikler getirerek, ÇED gerekli değildir kararının metinden çıkarılmasını ve çevreyi etkileyen tüm projeler için ÇED olumlu kararı alınmasını zorunlu kılıyor. Bu karara göre yatırımcılar, olumlu ÇED kararı olmadan onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı alamayacak ve projeye başlayamayacak. ÇED işlemleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülecek olup, ilgili kurumların görüş verme süresi 3 ay olarak belirlendi, ek süre talebi halinde ise 1 ay daha verilebilecek.
'Maden Kanunu'nda da değişiklikler yapılan kanun, ruhsat bedeli tanımındaki çevre uyum teminatını kaldırıyor ve rehabilitasyon bedellerini düzenliyor. Ruhsat bedeli, firmanın ruhsat süresi, işletilen maden sayısı, içeriği ve alan büyüklüğüne göre belirlenecek ve ocak ayının sonuna kadar tahsil edilecek. Elde edilecek gelir ise %30'u Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) bütçesine, %70'i ise genel bütçeye aktarılacak. Ayrıca, stratejik ve kritik madenlerin stoklanması konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki veriliyor; rehabilitasyon bedeli, işletme ruhsat bedeli ile eşitleniyor; zeytinlik alanlarda sınırlı maden faaliyetlerine, zeytin ağaçlarının taşınması veya eş değer zeytinlik kurulması şartıyla izin veriliyor. Çevreyle uyum teminatını teminat mektubu ile veren yatırımcılar için 1 yıl içinde nakden ödeme zorunluluğu getiriliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.