TBMM'de sağlık teklifi tartışmaları: 'Esrarı meşrulaştırma girişimi' iddiası
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 'Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', kenevir ürünlerinin eczanelerde satışına olanak tanıyan maddeleriyle tartışmalara neden oldu. CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, bu maddelerin esrarı meşrulaştırmaya yönelik bir girişim olduğunu savunarak, sosyal medyada yürütülen algı operasyonlarına dikkat çekti ve bu yasanın belirli çıkar gruplarını zenginleştirmeyi amaçladığını iddia etti. Çan, öncelikle halkın sağlık hakkının iade edilmesi, randevu sorunlarının çözülmesi ve yenidoğan ölümlerinin engellenmesi gerektiğini vurguladı.
CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya ise, aile hekimliğinin sorunlarına değindi. Kaya, aile hekimliği sisteminin mevcut halinin hem hastaların sorunlarına çözüm üretemediğini hem de sağlık çalışanlarının sorunlarını gideremediğini belirtti. Kaya, aile hekimliği zulüm yönetmeliğinin geri çekilmesini, sağlıkta şiddetin önlenmesi için etkin yasal düzenlemeler getirilmesini ve kamusal sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımının kamu tarafından karşılanmasını talep etti. Ayrıca, güvencesiz istihdamın önüne geçilmesi, nüfusa göre hemşire, ebe ve teknisyen istihdamının sağlanması ve aile hekimlerinin işveren olmaması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi. Kaya, sağlık emekçilerine tek kalemden oluşan yeterli maaş ödenmesi ve her hastanın en az 10 dakika etkin muayene süresine sahip olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın olumsuz etkilerine dikkat çekti. Ayan, hastanelerin yeterli olmasına rağmen sıra ve doktor eksikliği, özel hastanelerin yüksek maliyetleri nedeniyle halkın sağlık hizmetlerine erişimde zorluk yaşadığını belirtti. Urfa'da sağlık hizmetlerinin yetersizliğinden bahseden Ayan, kadın doğum hastanesi eksikliği, teknik cihaz ve malzeme yetersizliği gibi sorunlara değindi. Ayan, 2020 yılında açılan Haliliye Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde polikliniklerin çoğu çalışamaz durumda olduğunu, çocuk acil servisinin personel ve malzeme eksikliği nedeniyle hasta kabul edemediğini ve hastaların başka illere sevk edildiğini söyledi. Aile sağlığı merkezlerinin de bakımsız durumda olduğunu ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.