TBMM'de 'Süper İzin' kabul edildi: Zeytinlikler madenciliğe açılıyor

TBMM'de 'Süper İzin' kabul edildi: Zeytinlikler madenciliğe açılıyor
TBMM, zeytinliklerin madenciliğe açılmasını öngören torba kanun teklifini kabul etti.

TBMM Genel Kurulu'nda tartışmalara neden olan ve kamuoyunda 'Süper İzin' olarak adlandırılan, 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', 255 oyla kabul edildi. Teklif, zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngörüyor. AK Parti'nin verdiği önergeyle, zeytinlikleri taşınacak köylülere, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın uygun gördüğü veya maden sahalarının bulunduğu il sınırlarındaki KİT'lere ait taşınmazlardaki zeytinlikler, değerlerinin yüzde biri üzerinden 20 yıllığına kiralanabilecek.

Teklifin 11'inci maddesinde yapılan değişiklikle, 3213 sayılı Kanun'a eklenen geçici 45'inci maddenin ikinci fıkrasına 'taşınan ve taşınamayan zeytin ağacı sayısının en az iki katı zeytin ağacı ile oluşan' ibaresi eklendi. Maddenin dördüncü fıkrası ise yeniden düzenlenerek, Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya ilgili kamu iktisadi teşebbüsünün uygun gördüğü taşınmazların, zeytinliği kamulaştırılan taşınmaz maliklerinden talep edenlere 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 63'üncü maddesindeki harca esas değerin yüzde biri üzerinden yirmi yıl süreyle doğrudan kiralanabileceği belirtildi. Kira süresi, bakım yükümlülüklerini yerine getiren kiracılar için on yıl uzatılabiliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın iznine tabi olan kanun teklifi, elektrik ihtiyacını karşılamak için yürütülen madencilik faaliyetlerinin, zeytinlik alanlara denk gelmesi ve başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, ilgili zeytin ağaçlarının taşınmasına, madencilik faaliyetlerinin yürütülmesine ve geçici tesislerin inşa edilmesine izin veriyor. Ayrıca, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti yürütülen her yıl için, rehabilitasyon çalışmalarını sağlamak üzere ruhsat sahibinden işletme ruhsat bedeli kadar ayrıca tahsilat yapılacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin ön lisans veya üretim lisansı bulunan tesisler için gerekli taşınmazların temini amacıyla, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun 31 Aralık 2030'a kadar 'acele kamulaştırma' kararı alabileceği ve bu tarihe kadar işletmeye girecek tesisler için izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacağı da belirtildi. Enerji ithalatının azaltılması ve yerli üretimin artırılması için bu indirimlerin süresi 5 yıl uzatılacak.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.