TBMM'de 'Süper İzin' Torba Kanun Teklifi'nin İlk 18 Maddesi Kabul Edildi
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını da içeren torba kanun teklifinin ilk 18 maddesi, bugün yapılan oylama sonucunda kabul edildi. AK Parti'nin sunduğu bir önergeyle, teklifin 11. maddesinde değişikliğe gidildi. Bu değişiklikle, madencilik çalışmaları nedeniyle taşınması gereken zeytinlikler için yeni bir düzenleme getirildi.
Değişikliğe göre, taşınacak zeytin ağaçlarının sayısının en az iki katı kadar yeni zeytin ağacı dikilmesi şartı getirildi. Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya maden sahalarının bulunduğu il sınırlarındaki kamu iktisadi teşebbüslerine ait taşınmazlar, zeytinliği kamulaştırılan kişilere, değerinin yüzde biri üzerinden 20 yıllık süreyle kiralanabilecek. Kira süresi, bakım yükümlülüklerinin yerine getirilmesi durumunda 10 yıl daha uzatılabiliyor.
Kanun teklifi, elektrik üretimi amacıyla yapılan madencilik faaliyetlerinde, zeytinlik alanların kullanılmasını da kapsıyor. Ancak, bu faaliyetlerin başka alanlarda yapılabilmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin ağaçlarının taşınması ve madencilik faaliyetinin yürütülmesine izin verilecek. Zeytinlik alanlarda madencilik yapılan her yıl için, rehabilitasyon çalışmaları için ruhsat sahibinden işletme ruhsat bedeli kadar ayrıca tahsilat yapılacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili düzenlemeler de teklifte yer alıyor; 31 Aralık 2030'a kadar 'acele kamulaştırma' kararı alınabilecek ve bu tarihe kadar işletmeye girecek tesisler için izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacak. TBMM Genel Kurulu, bir sonraki birleşime kadar çalışmalarını bugün saat 14.00'te sonlandırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.