CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM’nin vekiller için tahsis ettiği cep telefonu hattından, seçmenlerine “‘Adalet timsali dinimizin, mübarek Ramazan Bayramının adaletli günlere vesile olması dileğiyle bayramınızı kutlarım” diye mesaj attı. Ancak söz konusu mesaj iletilemedi.

Tanal; Meclis’te yaptığı kısa araştırmada ‘sansürün’ arkasında, hatların bağlı olduğu GSM şirketi Vodafone’nun ‘antihacker’ uygulamasının olduğunu buldu.

GEÇEN YIL HACKLENMİŞ!

Tanal’a konuşan Vodafone yetkilileri; 09 Eylül 2016 tarihinde milletvekillerinin şifrelerinin kırıldığını ve telefon hatlarından, ‘onlar adına uygun olmayan, kamuoyunda infial yaratacak nitelikte SMS gönderimlerinin yapıldığını’ söylediler. Vodafone’nun bu hacklenme olayı sonrası, TBMM Milletvekili Hizmetleri Dairesi ile ortak çalışma yürüttüğü ve önlem olarak da özel bir şirketle anlaşıp ‘filtre’ uygulamasına geçtikleri ortaya çıktı.

Şirketin saldırıların önlenmesi için de saldırıda kullanılan bazı kelimeleri ‘yasaklı’ listeye aldığı öğrenildi.

Yani milletvekillerinin attığı mesajlarda; “Tanrı Türkü korusun, Börteçine Siber TİM, Börteçine, Tengri Biz Menen, Türk ırkı sağ olsun, Ayyıldız tim, Ya İstiklal Ya Ölüm, Ergenekon Tim, Siber Tim ve Siber” söz öbekleri yer alıyorsa sistem bunu ‘hat hacklenmiş’ olarak algılıyor ve söz konusu mesajı göndermiyor.

TANAL’DAN UYGULAMAYA TEPKİ!

Şans eseri skandalı ortaya çıkaran ve filtre uygulamasına tepki gösteren CHP'li Mahmut Tanal  “Ramazan Bayramı mesajımın ‘Adalet timsali dinimizin, mübarek Ramazan Bayramının adaletli günlere vesile olması dileğiyle bayramınızı kutlarım. Av. Mahmut Tanal CHP İstanbul Milletvekili' içinde ‘adalet timsali dinimiz' yazıyordu. Timsali kelimesi içindeki ‘tim' hecesi yasaklı kelimeler içerisinde olduğu için Vodafone mesajımı göndermediğini açıkladı. Simge anlamı taşıyan timsali kelimesi nasıl bir tehlike teşkil etmiştir ki benim haberleşme hürriyetim kısıtlanmıştır? Konuya ilişkin TBMM Milletvekili Haberleşme Hizmetleri Başkanlığı'na bayram mesajımın hangi gerekçe ile gönderilmediğine dair yazılı açıklama istedim ve bilgi edinme ile sorularıma cevap aradım. Vodafone'nin ve TBMM Başkanlığının bilgi edinmelerime cevabı tatmin edici değildir ve asla kabul edilemez. TİM kelimesinin yasaklı kelimeler arasında olmasından dolayı kendi takdirleriyle mesajımı yollamayan Vodafone'nin yaptığı adeta düşünce polisliğidir. Vodafone'ye verdiğim Bilgi Edinme Dilekçemde yasaklı kelimeler nelerdir sorusuna; Tanrı Türk'ü korusun, Börteçine siber tim, Börteçine, Tengri biz menen, Türk ırkı sağ olsun, Ayyıldız Tim, Ya istiklal ya ölüm, Ergenekon Tim, Siber Tim, Siber kelimelerinin yasaklı olduğu cevabını aldım. Timsali kelimesindeki tim'i yasaklayan Vodafone, ‘kutlu olmasını' yerine ‘kutlu olsun' yazsaydım onu da yasaklı kelimeler arasında sayacak mıydı? Veya olmasını kelimesindeki ‘ol' hecesini neden yasaklamadı? ‘Türk ırkı sağ olsun' yazmak yasak ise içinde ‘ol' hecesi bulunan ‘olmasını' yazmak da yasak olmalı! Veya içinde ‘tim' bulunduğu için ‘timsali' yazmak yasak olmamalı! Vodafone'nin bu çelişkili kararı art niyetinin göstergesidir ve kabul edilemez! Bu sebeple konu kurban bayramı sonrası yargıya intikal edecek.” diye konuştu.

“VODAFONE DÜŞÜNCE POLİSLİĞİNİ BIRAKSIN İŞİNE BAKSIN”

Vodafone'nin açıklamasını bahane ve anlamsız olarak değerlendiren Tanal, “Düşünce polisi gibi hareket eden Vodafone, Ramazan Bayramı mesajımın toplumda infial yaratabileceğini söylemiş. Zorlayıcı, insanları etki altına almaya çalışan, korku ve baskıya yer verecek şekilde anlamsız bahanelerle, mesajda yer alan kelimelerin anlamını araştırmadan keyfi davranmıştır. Yasaklı kelimelerin hangi kelimeler olduğuna ilişkin hiçbir uyarı ve açıklamada bulunmadan haberleşme hakkımı, hukuki mesnetten yoksun gerekçelerle kısıtlamış, sanki kendisi yasa koyucuymuş gibi Anayasanın 22. Maddesi olan haberleşme hürriyetimi, temel hakkımı, on binlerce seçmenime ulaşmamı engellemiştir. Beni tanıyanlar bir avukat, hukukçu olarak davamın peşini bırakmayacağımı bilir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim