PKK'nın Suriye uzantısı olan YPG 2.5 yıldır Kilis sınırına 20 kilometre mesafede bulunan Tel Rıfat kasabasını elinde bulunduruyordu.

ÖSO öncülüğünde TSK'nın 20 Ocak 2018 günü başlattığı Zeytindalı harekatında ağır darbe alan YPG çareyi, Esad rejimi ile anlaşmada buldu.

Terör örgütü PYD/YPG'nin sözde Halep sorumlusu Hevin Kasso konuyla ilgili yaptığı açıklamasında , "Halep'te YPG'nin yerlerini Suriye ordusuna teslim ettiği iddiaları doğru değil. Ancak bizle Suriye ordusu arasında görüşmeler, anlaşmalar ve ittifaklar var. Kontrol noktalarında Suriye ordusu ile YPG güçleri birlikte olacak. YPG'nin olduğu yerlerde Suriye ordusu, YPG ile koordineli bir şekilde çalışmalarını yürütüyor. Bu durum açık. Gizli bir şey yok" demişti

ERDOĞAN: İDLİP'TEKİ GÖZLEM NOKTALARININ TAMAMLANMASININ ARDINDAN HEDEF TEL RIFAT VE MÜNBİÇ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,İngiltere'deki temasları öncesi Atatürk Hava Limanında yaptığı açıklamada "İblid bölgesinde 9.ncu gözlem noktasının oluştuğunu bir hafta içerisinde 3 gözlem noktasının da tamamlanacağını belirtti. Erdoğan, gözlem noktalarının tamamlanmasının ardından ABD ile yapılacak görüşmelerinde YPG'nin Tel Rıfat ve Münbiç'ten geçilmesi konusunda anlaşma umut ettiklerini, dışişleri bu konuda görüşmeler yapıldığını söyledi. Hedefin "YPG'nin Fırat'ın batısından çekilmesidir" demişti.

TEL RIFAT'TA TÜRK ORDUSU VE SURİYE ORDUSU KARŞI KARŞIYA KALABİLİR

YPG'nin Zeytindalı harekatında ağır darbe alması ve üst düzey komutanlar ile yöneticilerin Tel Rıfat bölgesine kaymasının ardından YPG Tel Rıfat'ın kontrolünü Suriye ordusuna vermek üzere görüşmelere başlamıştı. Yapılan görüşmelerde YPG ile rejim güçlerinin anlaşma sağlanmıştı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, YPG Afrin zayiatının ardından, Suriye ordusuna bağlı birliklerin Tel Rıfat bölgesine kaydığı, son günlerde kasaba etrafında birlikte hareket ettiklerini söylediler. ÖSO ve TSK'nin olası bir Tel Rıfat bölgesinin YPG terör unsurlarından temizlenmesi için başlatacağı operasyonda, Suriye ordusu ile karşı karşı geleceğinin kaçınılmaz olduğunu söylediler.

BÖLGEDE RUS VE AMRİKAN ASKERLERİDE BULUNUYOR.

YPG'nin elinde bulunan Tel Rıfat bölgesinde Rus ve Amerikan askerlerinin de bulunduğuna dikkat çeken yerel kaynaklar, sürekli olarak YPG militanları ile ABD güçleri işbirliği içindeler. Türkiye'nin Afrine yönelik başlattığı Zeytindalı harekatı öncesi, Rus ve ABD askerleri Afrin bölgesinden çekilerek Tel Rıfat bölgesine gelmişlerdi. halen burada bulunuyorlar" dedi.

Habererk / Lokman Happani / KİLİS

Editör: TE Bilişim