İçişleri Bakanlığınca yayımlanan raporda Doğu ve Güneydoğu'da il ve ilçelerin teröristlerden temizlenmesi ve yeniden imarına ilişkin bilgiler yer aldı. Raporda, Şırnak merkez/Cizre/Silopi/İdil, Diyarbakır/Sur/Silvan/Bağlar, Hakkari/Yüksekova/, Mardin/Nusaybin/Dargeçit/Derik, Muş/Varto'da tamamlanan hendek ve barikat operasyonlarında 199 güvenlik görevlisinin şehit olduğu, bin 761 güvenlik görevlisinin yaralandığı bildirildi. Terör eylemleri nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen 1 il ve 11 ilçede (Silvan, Varto, Derik, Dargeçit, Bağlar, Sur, Cizre, Silopi, İdil, Yüksekova, Nusaybin, Şırnak merkez) 3 bin 630 çukur-barikatın kaldırıldığı, 6 bin 187 bomba düzeneğinin imha edildiği ifade edildi.

"481 bina, bin 657 araç hasar gördü, 7 baraja saldırı düzenlendi"

Rapora göre 20 Temmuz 2015-23 Mart 2017 tarihleri arasında terör eylemleri sonucu hasar gören bina ve araçlara ilişkin veriler şöyle: 

"234 iş yeri, 247 kamu binası olmak üzere toplam 481 bina, 782 polis ve askeri araç, 20 belediye otobüsü, 14 ambulans, 48 diğer resmi araçlar, 112 iş makinesi, 123 tır, 149 kamyon, diğer sivil araçlar 409 olmak üzere toplam bin 657 araç hasar gördü, 7 baraja saldırı düzenlendi."

"PKK/KCK ve FETÖ ile iltisaklı belediyelere görevlendirme yapıldı"

Sadece PKK/KCK ile iltisaklı belediyelere değil, diğer terör örgütleriyle iltisaklı olan belediyelere de görevlendirme yapıldığı belirtilen raporda, "Söz konusu uygulama neticesinde şehir merkezlerinde yıkıcı terör eylemlerine girişen PKK/KCK terör örgütü ile ilişkili 10 il (DBP), 63 ilçe (DBP), 12 belde (DBP); 15 Temmuz tarihinde darbe girişimine teşebbüs eden FETÖ ile ilişkili 6 ilçe (4 AK Parti, 1 MHP, 1 Bağımsız), 1 belde (MHP) belediyeye başkan vekili atanmıştır" denildi.

"Belediye ambulans ve cenaze araçları teröristleri kaçırmak ve gizlemek için kullanıldı"

Raporda, belediye imkanlarının toplum için harcanması gerekirken terör örgütü ya da iltisaklı oluşumlara ve kişilere aktarıldığı belirtilerek, bu kapsamda ihalelerin örgüte yakın kişilere verildiği, imar düzenleme ve uygulamalarında terör örgütüne müzahir kişi ve kuruluşların kayrıldığı belirtildi. Belediye ait taşınmaz malların bazı sivil toplum örgütlerine usulsüz olarak tahsis edildiği, evraklar üzerinden delil olabilecek yerlerde bu delillerin ortadan kaldırıldığı, bazı personellere göreve gelmediği halde ücret ödendiği kaydedildi. Belediyeler bünyesinde terör örgütü mensupları, yandaşları ya da operasyonlarda ölen terörist yakınlarının istihdam edildiği, yerel kaynakların doğrudan teröre aktarıldığı ve istihdamın sözde "değer ailesi" olarak tabir edilen örgüte eleman veren ailelerden yapıldığının belirlendiği ifade edildi. Ayrıca belediye ambulans ve cenaze araçlarının teröristleri kaçırmak ve gizlemek için kullanıldığı, ambulanslarla yaralı teröristlere yardım sağlandığı vurgulandı.

"Belediyeler örgüte eleman devşirme yeri olarak kullanılmış"

Belediyelere yönelik soruşturmalar neticesinde teslim olan veya operasyonlar sonucu ele geçirilen terör örgütü mensuplarının ifadelerinde bazı belediyelerin kamu binalarını, kadın ve gençlik evlerini, kurs ve etüt merkezlerini örgütün dağ kadrolarına militan devşirilmesi amacıyla kullanıldığının ortaya çıktığı bilgisi verildi. Terör örgütü tarafından söz konusu belediyelerin açtığı gençlik merkezleri, belediyelerin desteklediği öğrenci evleri, merkezlerinin militan devşirmek için kullanılarak, bu merkezlerde müzik, spor, elişi, meslek edindirme ve tiyatro gibi kurslar adı altında ideolojik eğitimlerin verildiği, burada bulunan gençlerin belediyelere ait kamplara götürülerek örgüt ideolojisi çerçevesinde eğitildiği ve örgüte bağımlılık yemini ettirildiğinin birçok rapora yansıdığı bildirildi.

Editör: TE Bilişim