// Habererk //

Dinlerken, orada söylenen parçalarda Hz. Ali’nin adeta ilah derecesine yükseltilerek “Levh-i Mahfuz Kalemi’ni yazıp bozan, kendisi hakkında şüpheye düşenleri kafir” olarak niteleyen deyişlere yer verildiğini fark ediyor.

Dinlemeye devam ederken bu defa, İmam-ı Azam Ebu Hanife’ye ve Hanefi Mezhebi’ne hakaret eden bir deyişin de olduğunu görüp hayret ediyor. Devamında, Hüseyin Turan’ın “Ya Ali/Ehl-i Deyişler” isimli albümüne rastlıyor. Orada dinledikleri de hayret vericidir ve Hz. Ali’nin “Evvel-ahir, zahir ve batın Rahman” olduğu ifade edilmektedir.

THY uçaklarının ekran içeriğinde bulunan deyişlerden birinin sözleri aynen şöyledir:

Mezhebinden sual olunsan Zahid

Dersin ki, mezhebim Ebu Hanife

Zerre kadar senin imanın olsa

“İmam” demez idin böyle herife

Haşa, sümme haşa, imam değildir,

Vallahi İmam-ı Azam değildir

İmamlık bertaraf, İslam değildir

Kulak asma böyle bir ercaife

Hazret-i Cenab-ı Nebi-i ihsan

Evladına oldu bu herif düşman.

Harabi, sen İmam Cafer’e bağlan,

Başka mezhepleri etme vazife.

Hemen anlaşılacağı gibi bu ifadeler ve deyişler tamamen nefret söylemi ile dolu olup mezhep kışkırtıcılığı yapmaktadır. Oysa Hz. Ali, İmam Cafer, Ebu Hanife Müslümanların ortak değerleridir. Bu tür söylemlerin yer aldığı müzik albümlerinin THY gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi havayollarında bulunması ve yolcu tercihlerine bağlı olsa da doğru değildir, yakışık almaz. Yolculuklarda dinletilecek ve dinlenecek müzikler kimsenin itiraz edemeyeceği şarkılar, türküler olmalıdır. Türk Halk Müziği repertuvarında mezhepçilik yapmayan, kimseye hakaret etmeyen yüzlerce, binlerce alevi türküsü, deyişi vardır ve Türk Müziği’nin bir hazinesidir. Böyle güzellikler varken işi zora sokmak kimsenin haddi olmamalı, milletimizin kardeşliğine gölge düşürücü uygulamalardan kaçınılmalıdır.

Türk Hava Yolları yetkililerini bu konuda uyarıyor ve gerekli tedbirleri almalarını bekliyoruz.

Editör: TE Bilişim