Vatandaşlar, “Trabzon’a ‘Pontus’ denilirken sessiz kalan Cumhur İttifakı, T.C. ibaresinden neden bu kadar rahatsız oldu” şeklinde tepki gösterdi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi, Aralık ayı toplantılarının son oturumunu gerçekleştirdi. Meclis toplantısında daha önceden gündeme alınan ve Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna havale edilen “Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait hizmet binalarında bulunan ve belediyenin isminin yazılı olduğu tabelalardaki isimlerin başına T.C. ibaresinin eklenmesi” önerisi görüşüldü. Gündem maddesi meclisin tansiyonunu yükseltti.

ÖNERİ OLMAYACAK KADAR ÜSTÜN

Komisyon adına Meclis’e bilgilendirme yapan Ahmet Salih Birincioğlu, gündem maddesine ilişkin T.C. ibaresinin öneri ya da müzakere olamayacak kadar üstün bir değer olduğunu belirterek, “Mevzuat çerçevesinde Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin T.C. rumuzunu koyma gibi bir karar alma yetkisi yoktur” diyerek T.C. ibaresinin tabelalara koyulmasının komisyon üyelerince uygun görülmediğini açıklayarak sözü meclis üyelerine bıraktı.

AMAÇ KAOS ÇIKARMAK

İşte bu açıklama üzerine AK Parti ve MHP’li Meclis üyeleri büyük bir ittifak örneği göstererek,T.C. önerisinin Meclis’e gelmesinin ortamı kaosa çevirme olduğunu ifade eden açıklamalar yaparak, ‘T.C. bizim değerimizdir, bu şekilde tartışmaya açmak abesle iştigaldir’ minvalinde konuşmalar yaptılar. CHP Grup Başkanı Turgay Şahin söz alarak, “T.C. bir rumuz değil bir kimliktir. Bir kere komisyonun raporu çok talihsiz bir rapordur. Ayrıcı söylemleriniz sürekli ‘siz ve biz’ affedersiniz ama siz kimsiniz, biz kimiz?” çıkışında bulundu.

HANGİ YETKİYLE KALDIRDINIZ?

Önerge sahibi İYİ Parti Grup Başkanı DavutÇakıroğlu ise “Kararı büyük bir üzüntü ile karşılıyorum. Hangi yetkiyle kaldırdıysanız şimdi o yetkiyle yerine geri koyabilirsiniz. Meclis’te bu kadar ülkücü arkadaşım olduğunu bilmiyordum, hepsine selam olsun. Arkadaşlar farklı dersler çalışmış, siyaset öğrenmişler. Biz konuşunca kötü siyaset, siz konuşunca şehir adına menfaat oluyor” dedi.

BELEDİYENİN YETKİSİ DEĞİL

Son olarak söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Hukuki olarak, belediye meclisinin böyle bir karar alma yetkisi yok. Böyle bir karar alma yetkisi meclisin değil büyükşehir belediyesi idaresinindir. Siyasi tarafı ise bu konunun tartışmaya açılacağı en son yer Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’dir. Biz T.C. ibaresinden onur duyarız. Öte yandan komisyonun aldığı karar da yerindedir” diye konuştu. Ardından yapılan oylama ile T.C. ibaresinin tabelalara koyulması AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin reddi ile oy çokluğuyla mecliste kabul görmedi.

YAVUZ BAŞKANIN T.C. MÜCADELESİ

Bu yaşanan tartışma bizi geçmişe götürdü.Trabzon’da iz bırakan, siyasetin en heyecanlı ve en renkli siması CHP’nin rahmetli İl Başkanı Yavuz Karan, Trabzon’da Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı Merkezlerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin Kısaltılmışı olan T.C. ibaresinin kaldırılmasına tepki göstermiş ve kendisi merdivenle tabelaya çıkarak T.C. ibaresine yapıştırmıştı.

Editör: TE Bilişim