Trump , yapılan anlaşmaya 'Yüzyılın Anlaşması' dedi. Tek tarflı planda Kudüs’ün bölünmeden İsrail´in başkenti olacağı vurgulandı.

ABD Başkanı Donald Trump, iki tarafında barış istediğini söyleyerek, gelecekte Filistin devletinin kurulacağını açıkladı.

Trump, Kudüs, bölünmeden İsrail´in başkenti olacağını söyleyerek, bunun küçük bir olay olduğunu, bunu zaten kendisinin yaptığını açıkladı. ABD’nin çizilen bu haritayı tanıyacağını sözlerine ekleyen Trump, İsrail devletinin hiçbir şekilde tehlikeye düşmeyeceğini sözlerine ekledi.

Filistinlilere rüşvet

İran ile nükleer anlaşmadan çekilmenin ABD için en önemli işlerden biri olduğunu söyleyen Trump Filistinliler için daha çok şey yapması gerektiğini hatırlatarak, yoksa bunun adil olmayacağını söyledi.

Trump, Filistinliler için bağımsız bir devlet kurulacağını, başkentinin ise Doğu Kudüs olacağını söyledi.

Filistin halkına sürekli yalan söylendiğini, sözlerin tutulmadığını, hatırlatan Trump, kurulacak yeni Filistin’de toprakların iki katına çıkacağını, başkentte de ABD büyükelçiliğin olacağını sözlerine ekledi.

Yapılan plan kapsamında, Filistinlilerin kendi ayakları üzerinde duracağını, gelirlerinin ise üç katına çıkacağını söyleyen Trump, 50 milyar dolar destek sağlanacağını, bir milyon Filistinli için ise iş imkanı oluşturulacağını aktardı.

Hamas ve İslami Cihat’ın yasaklanacağını sözlerine ekledi ve faaliyetlerinin yasaklanacağı yasaların çıkacağını duyurdu.

Filistin lideri Abbas’tan çok sert tepki

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Trump'ın ve Netanyahu’nun ortak basın toplantısında açıkladığı 'Yüzyılın Anlaşması'na çok sert tepki göstererek, Filistin halkının bu planı tarihin çöplüğüne atacağını açıkladı.

Abbas Kudüs’ün satlık olmadığını sözlerine ekledi.

Hamas ise Trump'ın Ortadoğu Planı'na en sert ve güçlü bir şekilde karşı çıkacaklarını, Kudüs’ün Filistinlilerin olduğunu, plan’ın ise anlamsız olduğunu açıkladı.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan Ortadoğu Planına tepki

Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Kudüs’ün kırmızıçizgi olduğu vurgulanarak, İsrail’in işgal ve zulmünü meşrulaştırmaya yönelik adımlara izin vermeyeceğiz." denildi.

Editör: TE Bilişim