"Yeni konuşlanma"nın Suriye ordusunun kuzeye doğru çıkışına set çektiği belirtiliyor.

Suriye'nin İdlib kentinde son dönemde TSK'nın hareketliliği dikkat çekiyordu. Rusya ile varılan anlaşma çerçevesinde İdlib'de kurulan düzende en kritik unsur, TSK'nın gözlem noktalarıydı. TSK'nın mevcut gözlem noktalardan çekildiği yönünde haberler geliyordu.

Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, İdlib sahasındaki gelişmelere ilişkin olarak, "TSK, İdlib’de yeni bir konseptle mevzileniyor" iddiasında bulundu.

Ergin, bugünkü yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Sahada meydana gelen hareketlilik 'Yer değiştirme', 'Yeniden konuşlanma' şeklinde adlandırılıyor.Gözlem noktaları modüler bir konseptle tasarlandıklarından, seyyar bir şekilde başka yerlere kaydırılabiliyorlar. Burada vurgulanması gereken önemli bir husus var. Eski gözlem noktaları, (yerine göre 80 ile 200 asker arasında değişebilecek şekilde) daha küçük askeri organizasyonlar ölçeğinde planlanmıştı. Yeni konseptte bu noktalarda görev yapan birliklerin birleştirilerek daha büyük ölçekli üslere dönüştürüldükleri anlaşılıyor. Bu çerçevede bakıldığında TSK’nın İdlib’de sahada bir konsolidasyona gittiği tespitini yapabiliriz...

SURİYE ORDUSUNA SET

Sonuçta, İdlib’de M-4’ün altındaki bu tampon bölgede yoğunlaşan Türk birliklerinin sahada farklı bir konseptle yayıldıkları yeni bir mevzilenmeyle rejimin kuzeye çıkışı önünde bir set çektiğini söylemek mümkün. Bu arada, Türkiye’nin geçen şubat ayında M-4’ün üstünde ve M-5’in batısındaki bölgeye de kuvvetli bir askeri sevkıyat yaptığını da hatırlamak gerekiyor.Aldığım bilgiler, bu düzenlemelerin önemli ölçüde Rusya ile uzlaşı içinde şekillendiğine işaret ediyor. Bu yeni durumun uygulama şansı ve bunun İdlib’in geleceği açısından ne anlama geldiği ayrı bir değerlendirmenin konusudur."

Editör: TE Bilişim