Yeniçağ gazetesi Serkan Talan’ın özel haberine göre; TÜİK’in açıkladığı 3. çeyrek istihdam endeksinin, kendi açıkladığı verilerle çelişmesi kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Bugün açıklanan verilere göre 2020 yılının temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan 3. çeyrekte istihdamın toplam yüzde 2,6 arttı. Ancak işsizlik açıklamalarında ise TÜİK, istihdam sayısının azaldığını bildirmişti.

TÜİK’in açıkladığı istihdam endeksinin, kendi açıkladığı işsizlik verileri ile çeliştiği ortaya çıktı. TÜİK’in açıkladığı son verilere göre, 2020 yılının 3. çeyreğini kapsayan Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında istihdam endeksi yüzde 2,6 arttı. Ancak bu dönemde TÜİK’in açıkladığı temmuz ve ağustos ayı işsizlik rakamlarına göre istihdam sayısının düştüğü kaydedilmişti. TÜİK’in kendi açıkladığı verilerle çelişen açıklamalar yapması dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında istihdam endeksi, 2020 yılı 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,6 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %4,7 arttı, inşaat sektöründe %7,6 arttı, ticaret-hizmet sektörlerinde ise %0,3 arttı.

İSTİHDAM ENDEKSİ ÇEYREKLİK %4,9 ARTTI
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında istihdam endeksi, 2020 yılı 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %4,9 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe %4,3, inşaat sektöründe %9,3 ve ticaret-hizmet sektörlerinde %4,5 arttı.

KENDİ AÇIKLADIĞI VERİLERLE ÇELİŞTİ

TÜİK’in son açıkladığı istihdam verilerinin daha önce açıkladığı işsizlik rakamları ile çeliştiği ortaya çıktı. Son olarak açıklanan 3. Çeyrek verilerinin kapsadığı temmuz ve ağustos aylarında istihdam sayısının düşmesine rağmen, 3. Çeyrek istihdam endeksinde artış meydana gelmesi kafaları karıştırdı.

TÜİK’in daha önce açıkladığı temmuz ayı rakamlarına göre, istihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 254 bin azalarak 27 milyon 263 bin olarak kayıtlara geçti. İstihdam oranı ise 2,9 puanlık azalma ile yüzde 43,5 oldu.

Ağustos ayında ise istihdam sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 975 bin kişi azalarak 27 milyon 554 bin kişi, istihdam oranı ise 2,4 puanlık azalış ile yüzde 43,9 oldu.

Öte yandan eylül ayı işsizlik rakamları ise henüz açıklanmadı.

Serkan Talan/ Yeniçağ

Editör: TE Bilişim