Büyük bir kahramanlık destanı olan 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 105. yıl dönümü… Milli beraberlik içerisinde zaferlerle dolu asrın günümüze kadar tekabül ettiği 18 Mart Çanakkale Zaferi tarihin en çetin savaşlarından biri olarak bilinir. Hem karadan hem de denizden olağanüstü bir mücadelenin gerçekleştiği Çanakkale'de Türk askerinin gücü ve kudreti günümüze kadar tarih kitaplarında yerlerini aldı.

Birlik ve beraberlik içerisinde tarihin dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Zaferi, unutulmazlar kahramanlık destanlarının yazıldığı 1915 ila 1916 yılları arasında 300 bin kahraman askerimizin şehit olduğu büyük bir savaştır.

Çanakkale Zaferi

Zorlu koşullar altında verilen büyük kayıplara rağmen tarihe geçecek bir zaferin mimarı olan Çanakkale, Türk tarihinin unutulmaz destanlarının yazıldığı bir savaş olarak bilinir. Kahraman Türk ordusu her koşulda üzerine düşeni tam olarak yerine getirip Çanakkale'deki cephede dünya tarihinin akışını değiştirerek büyük bir zafere imza atmıştır. Bu cephede alınan zafer dünya ülkelerindeki güç dengelerinin değişmesine ve Türk milletinin hem belirleyici hem de yönlendirme gücünü herkese kanıtlayan bir destan olmuştur.

Çanakkale Zaferi'nin Önemi

Anadolu halkının azim dolu zaferi Kurtuluş Savaşı'nın amansız takibini ortaya çıkarmış Türk ulusunun hem bağımsız hem de hürriyeti adına ne denli kararlı olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Türk ordusunun üstün muharebe taktikleri ile Çanakkale'de Türk askerinin insancıllığını yitirmeden düşmana olan merhametini de kanıtlamıştır.

Çanakkale Zaferi

18 Mart sadece tarihi ile değil bu vatan topraklarında şehit olan 300 bin kahraman Türk insanın bizlere bıraktığı emanettir. Her siperde ayrı bir destan yazan askerimiz düşmana karşı vermiş olduğu mücadele ile Çanakkale Zaferi'nin altına imza atmıştır.

Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, 1915 ila 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen deniz ve kara muharebeleridir. Bu devletlerin amacı İstanbul'u ele geçirerek boğazların kontrolünü sağlamak ve Rusya ile olan ticaretin daha da yaygınlaşmasını elde etmektir. Ancak Çanakkale'de Türk askeri tarafından elde edilen büyük zafer sonrasında düşman çok ağır kayıplar vermiştir.

Çanakkale Zaferi

Editör: TE Bilişim