Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılında yayımladığı taklit ve tağşiş listesinde de bulunan kırmızı toz biber ile ilgili uzmanlar, tüketicileri hileli ürünlere karşı dikkatli olunması konusunda uyarıyor.

“PUL BİBERDE GIDA BOYASI, TALAŞ VE KİREMİT BOYASI KULLANIYORLAR”

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ali Manavoğlu, pul biberde yapılan hileleri açıkladı.

Pul biberde gıda boyası, talaş ve kiremit boyası kullanıldığını belirten Manavoğlu, “Pul biberi suya döktüklerinde direkt koyu kırmızı renk veriyorsa orada mutlaka gıda boyası kullanılmıştır. Hafif bir şekilde renk veriyorsa o pul biberin kendisinden gelen özelliğidir” dedi.

HİLE YAPILAN ÜRÜNLERDEN BİRİ DE PUL BİBER OLDU!

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, 1 kilogram üretmek için 10 kilograma yakın biber kullanılan pul biberde hileler yapıldığını söyledi.

Bazı üreticilerin, sıklıkla tüketilen ürünlerde uyguladığı hile ve tağşişler son bulmuyor. Süt ürünlerinden baharatlara birçok üründe maliyetten kaçmak için hileye başvuruluyor.

Hile yapılan ürünlerden biri de pul biber oldu. Biber fiyatlarının son günlerde yükselmesiyle 1 kilogram üretmek için 10 kilograma yakın biber kullanılan pul biberde hileler yapılıyor.

Metabolizmayı hızlandırma özelliği taşıyan kırmızı pul biberin içine talaş ve kiremit tozu karıştırılırken, rengini alması için gıda boyası kullanılıyor.

Editör: TE Bilişim