Şanlıurfa'da toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nihal Atsız'dan şiir okumuştu.. "Türk'üm demek en tabi hakkındır ama Türkçülük yapmak hakkın değildir. Türkçülük yapmak bölücülüktür" sözleriyle tepki çeken Erdoğan'ın, Türkçü kimliğiyle tanınan Atsız'dan şiir okuması dikkat çekmişti. Atsız'ın Kahramanların ölümü şiirinden kısa bir bölüm okuyan Erdoğan, Nihal Atsız'ın adını anmadı.

Erdoğan'ın bu sözlerine Türk Ocakları'ndan cevap geldi.

Türk Ocakları'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Sayın Cumhurbaşkanımızın bugün (18 Ekim 2017) Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde muhtarlara hitaben yaptığı konuşmada, etnik Kürt milliyetçiliği ve Kürtçülük hakkında yaptığı açıklamada Kürtçülükle Türkçülüğü aynı kefeye koyması ve böylece Türkçülüğü de bölücülük olarak suçlaması bu toprakların en köklü sivil toplum kuruluşu olan Türk Ocakları camiasında derin bir üzüntüyle karşılanmıştır.

Bu hususta aşağıdaki açıklamayı yapmak zarureti hasıl olmuştur:

1- Devletimizin ve milletimizin tarihinin en kritik dönemeçlerinden birinden geçtiği ve çok yönlü olarak tehdit edildiği bir dönemde Türk Ocakları bütün yetkilileri ayrıştırıcı değil birleştirici olmaya çağırmış ve devletimizin bekası ve milletimizin birliği hususlarına sürekli dikkat çekmiştir. Türk Ocakları Suriye politikasında ve sözde çözüm süreci çalışmalarında hatalardan dönüldükten sonra bölücü Kürtçü terör örgütü PKK’ya karşı yürütülen tavizsiz mücadelede, 15 Temmuz hain darbe girişiminde ve Irak ve Suriye’nin kuzeyinde meydana getirilmek istenen ihanet koridoruna karşı yürütülen harekatta, kararlı bir tavırla, Türk devletinin ve Türk milletinin yanında olduğunu her fırsatta açıklamış ve göstermiştir.

2- Türk milliyetçiliği etnik ve mezhebi ayırım yapmaz, ayrıştırıcı değil birleştiricidir. Ortak tarih, kültür birikimine, vatan sevgisine ve ortak gelecek tasavvuruna dayanır. İmparatorluk mirasına sahip çıkarak etnik kökenlerine bakmadan Osmanlı’nın Müslüman unsurlarına kucak açan bir anlayışla Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran fikir Türk milliyetçiliğidir. Hatırlatırız ki, Türkçülüğün Esasları’nı yani manifestosunu yazan Diyarbekirli Ziya Gökalp ırkçılığı reddetmiştir; Türk milleti kavramını aynı kültürle, aynı terbiyeyle yoğrulmuş insanlar olarak tanımlamıştır.

3- Kuzey Irak’taki yapının liderliğinin, Irak anayasasına aykırı olarak Kerkük’te ve diğer yerlerde de referandum yapmasının yol açtığı gelişmelerin sorumlusu kendileridir. Bu hadisenin iç politikada bir takım çevrelerde suiistimal edilmesi karşısında devlet yetkililerinin hassas davranmaları anlaşılır olmakla birlikte millet kavramı hakkında kafa karışıklığı yaratan ifadelerden sakınılmalıdır. Türk kavramı etnik bir unsuru değil tarih ve coğrafyada yoğrulmuş milleti ifade eder. O yüzden de Türkçülüğü yani Türk milliyetçiliğini, Kürtçülükle aynı kefeye koymak yanlıştır.

Unutulmamalıdır ki, bu millet Türk milleti, bu devlet Türk devleti, bu vatan Türkiye yani Türk’ün yurdu ve bu bayrak da Türk bayrağıdır.

Kamuoyuna saygıyla ilan ederiz.

Editör: TE Bilişim