Türkiye ile Libya arasında imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" ile Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'i "paylaşma" çalışmaları sekteye uğratılmıştı.

 Türkiye ve Libya Akdeniz'de MEB ilanına hazırlanıyor

Türkiye'nin bu atağına karşı tepki gösteren ilk ülke Yunanistan oldu. Alman haber ajansı dpa'nın aktardığı bilgiye göre Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, mutabakatın uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geldiğini ve iyi komşuluk ilişkileri prensibiyle bağdaşmadığını ileri sürdü. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendia Türkiye’nin Atina büyükelçisi Burak Özügergin’i bakanlığa çağırdı ve mutabakata ilişkin  izahat talep etti.

Yunan Dışişleri çevreleri uluslararası deniz hukukuna göre Türkiye’nin Libya ile sınırı bulunmadığını belirterek, böylesi bir mutabakatın bu nedenle geçersiz olduğunu savunuyor. Atina ayrıca Ankara’nın bu tür girişimlerle Girit Adası’nın güneyindeki kıta sahanlığını ihlal ettiğini öne sürüyor. Türkiye ise, Girit’in karasuları dışında kıta sahanlığı bulunmadığını savunurken, Atina’ya göre bu bakış açısı da uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geliyor.
 

Editör: TE Bilişim