Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı, ilk kez milletin vereceği oylarla bugün belli olacak. Yeni cumhurbaşkanı 5 yıl görev yapacak ve 5 yıl sonra yapılacak seçimlere de katılabilecek. 52 milyon 894 bin 115 kayıtlı seçmen, Ak Parti’nin adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş ve CHP-MHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu için oy kullanacak. Doğu ve batı illerinde ayrım olmaksızın seçimler Sabah saat 08.00’de başlayan seçimler 17.00’de sona erecek. Seçmenler TC kimlik numarası bulunan belgeleri ile sandık başlarına gidecek.

165 bin 108 sandık kurulu

Bunun için Türkiye genelinde 165 bin 108 sandık kurulu oluşturuldu. Seçmenler, sandık kurullarından üzerlerinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) amblemi, ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunan zarflar ile yine arkasında sandık kurulu mührü bulunan oy pusulasını alarak kabine girecek. İlk kez bu seçimde oy pusulaları fotoğraflı olacak. Seçmen, oy pusulasında adaylar için ayrılan alana “Tercih” veya “Evet” mührünü basacak. Oyunu bu şekilde kullanan seçmen pusulayı önce zarfın içine daha sonra sandığa atacak. Böylece seçim işlemi tamamlanmış olacak. YSK amblemi, ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan zarflar ile arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları geçersiz sayılacak. Bu seçimde ilk kez gümrük kapıları haricinde yurtdışı temsilciliklerde de oy kullanıldı. ATO Kongre Merkezi’ne getirilen bu oylar seçimin sona ermesiyle birlikte sayılacak. YSK, seçimin geçici sonuçlarını 11 Ağustos, kesin sonuçlarını 15 Ağustos’ta ilan edecek. İlk turda geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde ikinci tur oylama 24 Ağustos Pazar günü yapılacak. İkinci turda en fazla oyu alan yeni cumhurbaşkanı seçilecek.

Nasıl oy kullanılacak?

Seçmenler, üzerinde TC kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgeler ve seçmen kağıtları ile birlikte oy kullanacakları sandıklara gidecek. Sandık kurulu başkan ve üyeleri, kimlik belgeleriyle seçmenin sandık listesinde olup olmadığını kontrol edecek. Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak. Gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak. Kontrolün ardından seçmene, birer adet oy pusulası, zarf ve üzerinde “Evet” veya “Tercih” yazılı mühür verilecek. Üzerinde YSK amblemi, ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan zarflar ile arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları geçersiz sayılacak. Seçmen daha sonra oyunu kullanacağı kabine girecek. Bu kabinlere, sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında hiç kimse giremeyecek. Kabinlerde, her türlü fotoğraf ve kamera çekimi yasak olacak. Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak.

Seçimin 17.00’de tamamlanmasından sonra sandıklar açılacak ve oylar tek tek sayılacak. Sandık kurulları tarafından hangi aday için kaç oy kullanıldığı, kullanılmayan oylar, geçerli geçersiz sayılan oylar gibi genel bilgilerin yer aldığı tutanaklar hazırlanacak. Daha sonra oylar çuvallara konularak sandık kurullarınca ağızları mühürlendikten sonra sırasıyla ilçe, il seçim kurullarına ve en son YSK’ya gönderilecek.

Kesin sonuçlar 15 Ağustos’ta

Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı itirazlar ilçe seçim kurullarına 11 Ağustos saat 17.00’ye kadar yapılabilecek. İlçe seçim kurulları itirazları yine aynı gün en geç saat 23.59’a kadar karara bağlayacak. İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kurullarına yapılacak itirazların son günü ise 12 Ağustos saat 17.00. Bu itirazlar da il seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak. İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına itirazlar ise 13 Ağustos saat 17.00’ye kadar YSK’ya yapılacak. YSK, bu itirazları en geç 14 Ağustos’ta karara bağlayacak.

Seçimin geçici sonuçları YSK tarafından 11 Ağustos’ta, kesin seçim sonuçları 15 Ağustos’ta ilan edilecek. Öte yandan yurtdışında ilk kez temsilciliklerde kullanılan ve Türkiye’ye getirilen oylar da ATO Kongre Merkezi’nde seçimin 17.00’de sayılmaya başlanacak.

Seçmen kâğıdına gerek yok

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, TC kimlik numarasını taşıyan, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belge ile oy kullanmak isteyen seçmenin seçmen bilgi kâğıdını ibraz etmesinin zorunlu olmadığını bildirdi.

OY TRAFİĞİ

Cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanmak için tatil bölgelerinden ikamet ettikleri kentlere araçlarıyla seyreden vatandaşlar, Afyonkarahisar'da uzun araç kuyruğu oluşturdu.

Tatillerini erken bitiren ya da ara veren özellikle İstanbul ve Ankara istikametine araçlarıyla yol alan vatandaşlar Afyonkarahisar'da trafik yoğunluğuna neden oldu. Yaklaşık 10 kilometreyi bulan araç kuyruğu nedeniyle bazı sürücüler araçlarından inerek yol kenarındaki ağaçların altında bekledi. Yoğunluk nedeniyle Güvenlik Kavşağı'nda çok sayıda trafik polisinin yanısıra 112 Acil Sağlık ekipleri de hazır bekletildi.

Oy vermeye geldiler

Çanakkale İskelesi’nde, Ramazan Bayramı nedeniyle yaşanan yoğunluk bu kez seçim öncesi ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmak için evlerine dönen tatilcilerin araçları şehir içinde zaman zaman kuyruklar oluşturdu.

Ramazan Bayramı tatilini uzatan çok sayıda vatandaş, yarın yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmak için yollara düştü. Özellikle İstanbul ve Trakya’nın diğer illerine gitmek isteyen tatilciler, Avrupa yakasına feribot ile geçmek isteyince Çanakkale İskelesi’nde araç yoğunluğu yaşandı. Dün öğle saatlerinden itibaren iskelede biriken otomobiller, Demircioğlu Caddesi’ne doğru uzanan kuyruklara neden oldu. Kuyruklar zaman zaman Lapseki-Gelibolu hattındaki güzergahta da dikkat çekti. (Mynethaber)

Editör: TE Bilişim