Türkiye, son 52 yılın en kurak dönemini yaşıyor: Ankara ve İzmir'de su sıkıntısı uyarısı

Türkiye, son 52 yılın en kurak dönemini yaşıyor: Ankara ve İzmir'de su sıkıntısı uyarısı
Türkiye, son 52 yılın en kurak dönemini yaşarken, Ankara ve İzmir'de su sıkıntısı uyarısı yapıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden (MSKÜ) Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Türkiye'nin son 52 yılın en kurak dönemini yaşadığını açıkladı. 2025 yılının ilk 9 ayında yağışlar, mevsim normallerinin yüzde 26 altında kaldı. Bu durum, özellikle kentsel altyapısı yetersiz olan bölgelerde içme suyu temininde büyük sorunlara yol açabilir.

Özçelik, ülke genelinde metrekareye 520 milimetre yağış beklenirken, sadece 380 milimetre yağış düştüğünü belirtti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yağış eksikliği yüzde 53'e, İç Anadolu Bölgesi'nde yüzde 36'ya, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde ise yüzde 30'lara ulaştı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 24'lük bir eksiklik yaşanırken, Karadeniz Bölgesi mevsim normallerinde kaldı. Bu durum, tarımsal ürün rekoltesinde ciddi düşüşlere neden olacak.

Ankara ve İzmir için kuraklık uyarısı yapan Doç. Dr. Özçelik, Ankara'daki rezervuarların doluluk oranının yüzde 13,3'lerde olduğunu ve İzmir'in en büyük barajı Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin ise yüzde 10,1'e düştüğünü söyledi. İstanbul'un ise geçen yılla aynı durumda olduğunu belirtti. Özçelik, yıl boyunca yaşanan yüzde 26'lık yağış eksikliğinin yaz aylarında daha da artacağını ve kısa süreli sağanakların kentsel alanlarda taşkınlara neden olabileceğini vurguladı. Haziran ayı verilerine göre, ülke genelinde yüzde 63'lük bir yağış azlığı yaşandığı ve Marmara ile Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin en kritik bölgeler arasında yer aldığı belirtildi. Marmara Bölgesi'nde yüzde 94, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise yüzde 88'lik bir yağış eksikliği tespit edildi.

241087-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.