Çin'den Fransa'ya yanlışlıkla yayılan ve Avrupa'da da kendisini hissettiren Asya dev eşek arısı istilası bu sefer de İngiltere'ye doğru yola çıktı. Tek bir iğnesi ile öldürebilen bu özelliğe sahip olan dev eşek arılarının Türkiye'ye gelip gelmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

İngiltere'de bazı kentlerde tespit edilen Asya dev eşek arısının oldukça büyük hasara yol açabileceği bilim insanları tarafından kanıtlandı. 5 cm'lik Asya dev eşek arısının sokması kurbanlarını alerjik soka soktuktan sonra öldürebilmekte.

Birleşik Krallık'ta bulunan normal eşek arısı boyutlarından daha küçük olan bu tür kendine özgü sarı uçlu bacaklara ve koyu bir karna sahip koyu kahverengi bir gövde içerisindedir. Başlangıçta Güneydoğu Asya'dan gelen grup, yanlışlıkla 2003 yılında Fransa'ya getirilince Avrupa'ya kadar ayılmıştı.

Uzmanlara göre Asya dev aşık arısının popülasyonunu yönetmenin tek yolunun yuvalarını yok etmek ve yem tuzakları kurmak olduğu söylenmekte. Bu Asya dev eşek arısının Türkiye'ye kadar gelip gelmeyeceği ise henüz bilinmemekte.

Editör: TE Bilişim