Türk Dünyası, Türkoloji alanındaki çalışmaları ile ünlenen Hoca’ların Hocası tarihçi Mustafa Ali Mehmet, Bükreş’te pazartesi günü sabah saatlerinde vefat etti.

1924 yılında Türklerin yoğun olarak yaşadığı Dobruca’nın şu an Bulgaristan sınırlarında kalan bölgesinde dünyaya gelen Mustafa Al Mehmet, Sovyet Diktatörü Stalin’in Romanya’yı parçalaması, doğduğu toprakların Bulgaristan’a verilmesi ve sınırların kapatılması sonucu okula kaydolmak için geldiği Bükreş’te 14 yaşında yapayalnız kaldı.

Bükreş Üniversitesi Felsefe Bölümünü bitirdikten sonra Osmanlıca bildiği için Rumen Tarih Enstitüsünde çalışan ve 1966’da Türkiye’de Osmanlı arşivlerinde görevlendirilldi.

KURAN-I KERİM’İN ROMENCE TERCÜMESİNİ YAPTI

Mustafa Ali Mehmet, Kuran-ı Kerim’in Rumence tercümesini yaparak, Romanyalı Müslümanları ‘Kara kitap’ olarak adlandırılan yanlış tercümeden kurtardı.

Tamamen Türk kaynaklarını kullanarak üç tarih kitabı yazdı. Bunların yanı sıra rejimden dolayı yayımlamak için 8 yıl beklediği “Türk Tarihi” adlı kitabı 40.000 baskıya ulaştı.

Romanya’da Komünist rejime rağmen Türkiye’nin dirayeti ile 1970 yılında ülkedeki Türk ve Tatar Türk’ü üzerindeki baskının azaltılması sonucu yeniden başlatılan Türkçe öğretimi için de ders kitapları yazdı.

Mustafa Ali Mehmet, Romanya’da iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan Traian Basescu’nun Kıpçak Türk’ü olduğunu hem Romen gazetelerinde hem de gazetemizde yazdı.

Türkiye’den kaçarak Sovyetlere sığınan Nazım Hikmet’in Bükreş’i ziyareti sırasında Komünist rejim tarafından O’na eşlik etmekle görevlendirildi.

Çavuşesku rejiminin ardından Romanya Müslüman Demokrat Türk Birliği’ni kurdu ve Birliğin ilk milletvekilliğini yaptı.

1998 yılında gazeteci Hamdi Yılmaz ile yaptığı uzun röportaj Yeni Okur gazetesinde yayınlandı. Hamdi Yılmaz ile gerçekleştirdiği görüntülü röportaj ise Romanya’da yayın yapan Litoral Tv’de ekranlara geldi.

2019 yılı sonlarına kadar yapılan her Türk etkinliğine katılan ünlü Türkolog, o günlerden buyana evine çekilmişti.

TÜRKİYE, NAZIM HİKMET'İN NAMAZ KILDIĞINI İLK ONDAN ÖĞRENMİŞTİ

Genel Yayın Yönetmenimiz İsmail Türk sürgünde olduğu yıllarda Romanya'da muhterem Mustafa Ali Mehmet hoca ile buluşup beraber bir röportaj gerçekleştirmiştir.

Ayrıca Nazım Hikmet'in Romanya'da gizli gizli camiye gidip namaz kıldığını Türkiye ilk Mustafa Ali Mehmet hocadan öğrenmişti.

Editör: TE Bilişim