İl başkanlarının yanı sıra İYİ Parti Kurucular kurulu üyesi ve Şeker Fabrikaları eski Genel Müdürü Seyit Yücel'de vardı.

Yücel yaptığı açıklamada " Kastamonu’da şeker için yürüdük, konuştuk, işçi ve çiftçi kardeşlerimizle hemhal olduk. İYİ Parti Kastamonu il başkanımız İlhan Engin ve tüm il teşkilatımıza bu güzel ve etkili organizasyon için teşekkür ediyorum. Bu arada 15 km yürüyüş ve fabrika önünde yaptığımız “mini” miting için gerekli tedbirleri fazlasıyla alan güvenlik güçlerimize teşekkürü borç bilirim." dedi.

İYİ Parti, CHP ve Saadet Partisi Kastamonu İl Başkanları, özelleştirme kapsamında bulunan 14 şeker fabrikasından biri olan Kastamonu Şeker Fabrikası'nın satılmaması için, şehir merkezinden Taşköprü yolunda bulunan fabrikaya yürüdü.

20 kilometrelik mesafeyi ellerinde "Şeker Fabrikası Kastamonu'dur. Satılamaz!" yazılı dövizlerle yürüyen 3 il başkanına, Şeker Fabrikaları eski Genel Müdürü Seyit Yücel ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da destek verdi.

Şeker yürüyüşüne güzergah üzerinde bulunan köylüler de katıldı. Yürüyüşün son bulduğu Kastamonu Şeker Fabrikası önünde Şeker-İş Şube Başkanı Ali Çuhadaroğlu, fabrika çalışanları ve pancar ekicileri tarafından karşılanan 3 il başkanı, burada kısa bir konuşma yaptı.

"ŞEKER İÇİN KULİS YAPACAĞINA, FABRİKALARA SAHİP ÇIKAMADIĞINI SÖYLE"

CHP İl Başkanı Hasan Baltacı konuşmasında, "Vatana şeker fabrikasına sahip çıkmakla olur. Şeker, kızlarımızın çeyizi, oğlumuzun düğünü, çocuklarımızın okuması, ninemizin dedemizin hac parası demektir. İktidarın Kastamonu milletvekillerinden biri bu fabrikanın olduğu köyden. İstanbul'da şeker için kulis yapacağına gel mertçe köylülerine fabrika sahip çıkamadım diye söyle" ifadelerini kullandı.

"2017'DE NBŞ'NİN ETKİSİYLE 4 BİN BEBEK KANSER TEDAVİSİ GÖRDÜ"

İYİ Parti İl Başkanı İlhan Engin ise, hükümete uyarılarda bulunarak, "2017 yılında 4 bin bebek kanser tedavisi gördü. Bu, NBŞ'nin etkisidir. Şeker Fabrikaları özelleşip pancar üretimi yok olunca bir de bu sayının ne olacağını düşünün. Benim şeker ile alakam sadece çayıma attığım yarim kesme şeker. Ama şeker fabrikasının Kastamonu'da dönen her tekerlekte emeği, esnafın bereketi demektir. Fabrika satılırsa Kastamonu'da pancar veresiye bitecek" şeklinde konuştu.

BU FABRİKALARIN BACASI TÜTSÜN

İYİ Parti Kurucular kurulu üyesi ve Şeker Fabrikaları eski Genel Müdürü Seyit Yücel yaptığı konuşmada " Şeker Fabrikalarının satışının söz konusu olduğu zamanlar, belki Türkiye'de en büyük ızdırabı duyan insanlardan biri benim. Bir zamanlar nasıl daha iyi yaparız, nasıl daha ayağı kaldırırız, nasıl kar ettiririz diye adım adım, milim milim gezdiğimiz fabrikalarımızı şimdi şimdi satılmasınlar diye gezmek, gerçekten bana çok büyük bir hüzün veriyor. Daha öncede pek çok yerde söyledim, Şeker Fabrikaları zarar etmez, Şeker Fabrikaları zarar ettirilir. Sistemli bir şekilde uğraşılarak zarar ettirilir. Nitekim son 15 yılın verimlilik tablosuna baktığınızda, kar zarar tablosuna baktığınızda bunu net bir şekilde görüyorsunuz.

Ehil olmayan ellerde, her gün işçisinin eksiltilmesi ile, ekim alanlarının daraltılmasıyla pancardan elde edilen gelirin, çiftimizin gözünde değeri kalmamasıyla şeker fabrikaları maalesef pek çok boyutuyla sıkıntıya ve zarara sokulmuştur.

Bugünkü adına satış denilen, bana göre peşkeş çekme olan hadisenin eşiğine getirilmiştir.

Satılacaksa satılsın, benim işçime, çiftçime, benim yerli ahalime gerekirse bedava verilsin diyorum.

Bu fabrikaların bacası tütsün" dedi.

Editör: TE Bilişim