Yeni çıkan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile binlerce memur memuriyetten atıldı. Toplamda 4 bin 464 memur kamudan çıkarılırken, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 417 personel, İçişleri Bakanlığı’ndan 49, Dışişleri Bakanlığı’ndan 48, TRT’den 80 kişi atıldı. Ancak en büyük tepki, bilim ve sanat dünyasına yönelik ihraçlara yönelik oldu. Öyle ki FETÖ’yle ilişkisi olmadığı kamuoyunca bilinen profesörler ve sanatçılar üniversitelerden atıldı. Referanduma sunulacak Anayasa değişiklik paketi konusunda “padişahın bile partisi yoktu” ve “böyle bir ortamda rejim değiştirilmez” diyen Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu da son KHK ile ihraç edildi.
 


ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ ÇOK SERT ELEŞTİRMİŞTİ

Anayasa Profesörü Kaboğlu, 9 Ocak’ta yazdığı yazı ile, son Anayasa paketini çok sert ifadelerle eleştirmişti.  Kaboğlu, yazısında şöyle demişti; “Anayasal olarak resmen yürürlükte olan olağanüstü yönetim, olağandışı ortam ve koşullar eşliğinde uygulanmaktadır. Böyle bir ortamda, rejim değişikliğini hedefleyen bir Anayasa değişikliği, ülke gündemine yerleştirilmiş bulunuyor. Oysa 15 Temmuz darbe girişimi öncesi olağan dönem de bile, anayasal bilgi, yol- yöntem ve hedef üzerine kirlilik, anayasa gündemini zedelemekte idi. Şimdi ise, ülkenin olağanüstü hal kanun hükmünde kararnameler (OHAL-KHK) yoluyla yönetildiği bir ortamda, anayasal bilgilenme hakkı ileri derecede sınırlanmış bulunmakta. Buna karşılık, AK Parti-MHP arasında kapalı kapılar arkasında yürütülen bir tür anayasa pazarlığı , sadece birkaç madde ile sınırlı bir değişikliği değil, farklı rejim arayışına yönelik çalışmaya odaklanmış durumda. Dahası, Devletin yeniden inşası gibi oldukça cüretkâr hedefler de dillendiriliyor. Bu nedenle, olağanüstü ortam ve koşullar, öngörülen anayasa değişikliği ve halkoyuna ne ölçüde elverişlidir? sorusu öncelikle yanıtlanmalı.”



HÜKÜMETE YAKIN KALEMLER BİLE İSYAN ETTİ

İhraçlara iktidara yakın iki isimlerden de tepki geldi. Yeni Şafak gazetesi yazarı Yusuf Kaplan Twitter hesabından ihraç kararlarını eleştirdi. Kaplan, “Şimdi tepem attı! FETÖ’yle ilgisi olmayan tertemiz insanlar ihraç ediliyor!  Olmaz!  Kim yapıyor bu temizliği? ERDOĞAN’IN ALTI OYULUYOR!” “Elbette FETÖ temizlenecek! Ama FETÖ’yle hiç ilgisi olmayanların canı yandı! Kriptolar referandum darbesi yapıyor! BÜROKRATİK DARBE BU! UYARI/YORUM 3 FETÖcü dilekçe veriyor! Rektör ihraç ediyor! Olmaz! Sinsi bir tezgâh var! REFERANDUM DARBESİ BU! MÜDAHALE EDİLMELİ!” tepkisini dile getirdi.



Cem Küçük de Twitter hesabından benzer ifadelerde bulundu. Küçük “referanduma giderken İbrahim Kaboğlu’nun atılması büyük provokasyondur. Çok yanlıştır. Bu işin içinde bir iş var” mesajını paylaştı.


Türkiye gazetesi yazarı Yıldıray Oğur da ihraçlara tepki gösterdi. Oğur, twitter adresinden, “Bi bildiriyi imzaladıkları için yıllarını akademiye vermiş İbrahim Kaboğlu, Yüksel Taşkın gibi hocaların üniversiteden atılması haksızlıktır” ifadelerini paylaştı.

Editör: TE Bilişim