Gazeteci Sabahattin Önkibar yayınladığı videonun ilgili kısmında şunları söyledi:

“Bu aralar saray mensupları darbe ile yatıyorlar darbe ile kalkıyorlar.

Düşünün PKK Sempatizanı haber portalı var “Artı Gerçek” Orada yazı yazan Ragıp Zarakolu

diye biri var. Tayyip Erdoğan, Adnan Menderesle özdeşleştiriyor, geleceği aynı olabilir diyor. Saray bunu mal bulmuş mağribi misali medyaya servis edildi. Kıyametler koparılıyor.

Suç duyuruları yapılıyor.

Amaç kamuoyu oluşturmak, olacak şey değil.

Söz konusu isim PKK sempatizanı Ragıp Zarakolu karşılığı olan biri değil. Amaç başka. Darbe üzerinden hesaplar yapılıyor. Darbe üzerinden mesajlar veriliyor.

Gelelim darbe hikayesine, darbe atışması birdenbire bu kadar ve tartışmalarını alevlendirdi.

İfade ettiğim gibi saray olmuştur, yandaş medya aldığı talimat gereği olsa gerek onlarda koro halinde bu tartışmayı gündeme sunmuştu. İlaaveten son olarak Devlet Bahçeli’de yine herhalde aldığı talimat gereği bu koroya ses vermiştir.

Peki ama neden, peki ama ne için, yani Canan Kaftancıoğlu'nun bir ifadesinden oda anlamlar çıkararak, içtihatlar yaparak yorumlar yaparak kastettiği darbe. Yahu Canan Kaftancıoğlu dediğiniz kim, herhangi bir karşılığı var mı? Canan Kaftancıoğlu rujuyla mı darbe yapacak?

Bir de Özgür Özel defalarca asla ve kata “Darbeye başta ben karşı olurum” demesine rağmen onun yaptığı açıklamalardan yorumlayarak tekrar ediyorum, tamamen tersyüz ederek bir darbe havası serviste diyorlar.

Peki bu elbette bir amaca matuf elbette bir gayeye mağdur. Neyin peşinde diye soracak olursanız bir sürü olasılık var bunları tek tek sizlerin dikkatine sunacağım.

Birincisi saray erken baskın seçim düşünüyor. Kendine malzeme arıyor. Daha önce malumunuz diyaneti dini tekrar ısıtıp servis etmiş idi. Diyanet başkanı sahneye sürmüş idi ve barolar üzerinden de siyaset yapılmış idi.

Burada amaç yine toplumu cepheleştirmek ve kendi seçmenini konsolide etmek midir? Başka malzeme bulamıyorlar durup dururken olmayan bir şeyi, yani darbeyi tedavüle sokarak siyasi malzeme yapmak istiyorlar.

Seçimde istismar edecekleri bir konunun önünü açıyorlar.

Anketler Tayyip Erdoğan'ın sarayı erken seçim düşüncesine rağmen AKP’nin vurgun MHP'nin düşüşte olduğunu gözler önüne seriyor. 3 aylık anket gördüm AKP %30’lara geriledi, keza MHP’de 7'ler civarında.

Buradan erken baskın seçim yapsalar da sonuç alamazlar. Lakin daha önce aktardım, Tayyip Erdoğan 3 ay 6 ay sonra her şey çok çok daha kötü olacağını, makber yani karanlığın Türkiye'yi bildiği için acaba bir coronavirüs üzerinden başarı hikâyesi yaratıp yine inanç üzerinden, yine darbe üzerinden bir oy devşirebiliriyim. “Toplumu kamplara böldürebiliriyim hesabın içinde” diyenler var.

İkinci hadise, saray ve Tayyip Erdoğan sokaktan korkuyor. Zira Türkiye artık açlar işsizler ülkesidir. Açıklanan rakamları ikiye üçe çarpmak lazım, her konuda buradan hareket ile gerçek işsiz sayısı 15 milyondur ki, bunlar günlük hizmet sektöründe yevmiye ile çalışanlar ilave edildiğinde ortaya çıkan rakam 15-16 milyondur. 4 çarpı 12 çocuk, karı koca 60 milyon. 60 milyon açın olduğu bir ülkede elbette sokaklar karışabilir, elbette topluluklar çıldırabilir.

Buradan hareketle saray böyle bir sosyal patlama halinde bunun bastırılmasını inşa ediyor. Darbe olayını hafızalara sokarak, kamuoyuna mal ederek, bu sosyal kalkışmaları kanlı bir şekilde bastırmanın zeminini arıyor.

Ona meşruiyet hazırlamaya çalışıyor. Bu ikinci gerekçe

Bir başka gerekçe, sarayın durduk yerde darbeyi gündeme getirmesi Tayyip Erdoğan hakikaten zorda olduğunu gösteriyor. Çıkış yolu bulamıyor.

Her şeyin çok ama çok kötü olduğunun farkında ve düzeleceğine de asla inanmıyor buradan hareketle bile saray destekli, saray güdümlü, örtülü bir saray darbesini hesaplıyor” diyenler var elbette.

Bu değerlendirme, analiz, İddia sübjektif de olabilir, ama saray darbesi yaptırarak, hem kendinden hesap sorulması onun önüne geçecek, hem AKP mağdur bir konuma sokulacak hem de bu şekilde yönetecek, bu şekilde olağanüstü bir rejime devredilecek, bu spekülasyonu yapanlar da var.

Son bir olasılığı ise dış dinamiklerin, Pentagon'un Amerika Birleşik Devletleri'nin Türk Silahlı Kuvvetlerini darbeye zorlandığı, ki bu çok 100'de 1 binde bir ihtimal verilmeyen bir olasılık.

Ama onların içinde bu da var tabii. Hulusi Akar'ın bugünlerde suskun kalması manidar. Aklım almıyor kim darbe yapacak.

Recep Tayyip Erdoğan silahlı kuvvetlerde yeni bir yapılandırmaya gitti öyle iken silahlı kuvvetler bir taraftan Libya'dan mücadele ediyor. Bir tarafta Suriye'de içinde büyük bir bölümde büyük bir coğrafyada bunun yanı sıra Katar'da ve dünyanın muhtelif yerlerinde görev yapıyor. Öyle silahlı kuvvetler böylesine hassas ekonomik kırılgan olduğu bir dönemde niye darbe yapsın? Öyle bir darbe halktan karşılık bulmaz.

Şahsen ben böyle bir darbe olayının her biçimine şiddetle karşı çıkarım, itiraz ederim, bunu da bu vesileyle aktarayım.

Bütün bunların toplamı eşittir, sarayın darbe üzerinden bir oyun içinde olduğu değerlendirmeleri var. Evet Türkiye'nin gündeminde bir darbe söz konusu değil, Canan Kaftancıoğlu darbe yapacak yapabilecek durumda ise artık ölem o zaman. Yok böyle bir şey, geçin bunları, ifade ettiğim gibi burada bir oyun oynanıyor. Saray gerçek gündemi tartışmaların ile öğretmek isteyebilir.

Bu da bir başka ihtimal, diyanet ile örttü şimdi yine durup dururken Baroların yetkilerini kısıtlayacak, öyle bir şey yok öyle bir ihtimal bindebir bile değil.

Bu sarayım hüsnü kuruntusu demeyeceğim oyunu diyeceğim. Ben böyle yorumluyorum.

Son olarak Katar olayına geleyim. Yandaş medya ısrarla ile manşet yaptı “Katar Emiri'nin Türk silahlı kuvvetler tarafından darbeden kurtardığını yazdı. Doğru mu yanlış mı bilmiyorum. Ben yandaş yalaka iktidar medyasının yalancısıyım. Onlar yazdılar çizdiler ama aynı şey İsrail medyasında var Arap medyasında da var.

Aklım almıyor Türk silahlı kuvvetleri ve Katar Emiri'nin fedai müdürlüğü Katar Emiri'nin orada koruması mıdır Türk silahlı kuvvetleri.

Türk ordusu bir kabile bedevi kabile devleti, devlet başkanını niçin korur, nasıl korur. Ki tank palet fabrikasını 50 milyon dolara, yani neredeyse bedava verdim yetmedi bir de Türk ordusu o Katarlı şeyhi koruyor.

Nedir bunların gerekçesi.

Sabahattin Önkibar kimdir?

Gazeteciliğe, 1980 yılında Türkiye Gazetesi'nde Ankara Temsilcisi olarak başladı. 1993 yılında TGRT'nin kuruluşunda bulundu ve Alternatif adlı bir programı sunmaya başladı. 2001 yılında TGRT ve Türkiye gazetesinden ayrılarak Star TV ve Star gazetesine geçerek bu gazetenin Ankara Temsilcisi oldu.

2002 yılında Star TV'ye RTÜK tarafından 15 günlük kapatma cezası verildikten sonra, bulunduğu medya grubundan ayrılarak, Kanal D'ye geçti ve Posta gazetesinde Ankara Temsilcisi oldu.

2004 yılında ise bu kez Flash TV'ye geçerek kanalın Ankara Temsilcisi oldu.

2005 yılında, Avrasya TV ve Yeniçağ gazetesinin Ankara Temsilcisi oldu.

2011 yılında Ulusal Kanal, Kanal 99 ve Yeni Mesaj'a geçerek Ankara temsilcisi oldu.

2012 yılında Yeni Mesaj gazetesinden ayrılarak Aydınlık gazetesine geçti.

Ulusal Kanal ekranlarında Alternatif ve Kanal 34’te Ankara Kulisi isimli programı sundu. Aynı zamanda Aydınlık gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Nisan 2019’da Ulusal Kanal ve Aydınlık gazetesinden ayrıldı. Halen odatv.com’da yazmaktadır.

Mesleğindeki başarılarından dolayı çok sayıda gazetecilik ödülüne layık görüldü. Hayatını ve çalışmalarını Ankara’da sürdürdü. Kısa adı İLESAM olan Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği üyesidir.

Editör: TE Bilişim