S-400 krizi nedeniyle teslim edilmeyen F-35 savaş uçaklarının yerdeki hedefleri vurmadaki başarısızlıkları Time dergisinde Pentegon uzmanları tarafından açıklandı. Analizde isabet oranının ‘Kabul edilemez’ düzeyde oldu bildirildi.

Time dergisi, ABD’nin en pahalı silah sistemi ile ilgili olarak yıllık test ve değerlendirme raporunun bugünlerde yayınlanmasının beklendiği açıklandı.

Time derginse göre, Bloomberg’in ulaştığı raporda F-35 savaş uçağının uçuş konusunda bir sorunu olmadığı bildirildi. Ama savaşma ve güvenlik yeteneklerine ilişkin bir numaralı kategoride 13 sorundan söz edildi.

2019’un Kasım ayında F-35 savaş uçaklarında 873 yazılım açığı tespit edilmiş,2018’in Eylül ayında bu açıkların 917 olduğu belirtilmişti.

2019’da tesbit edilen yazılımsal açıkların giderilmesine rağmen, yeni açıkların hala devam ettiği ve bunun en ciddi sorunların başında geldiği bildirildi.

Yayınlanması muhtemel raporda ayrıca F-35 savaş uçaklarının güvenirlilik, üretim konusundaki sorunlar ve bakım sistemleri konusunun altı çizildi.

Füzelerin yerleştirildiği kundaklardaki sorun

ABD Hava Kuvvetlerin kullandığı F-35 modellerinde silah uçağın içerisinde yer alıyor. Pentegon test uzmanları füzelerin yerleştirildiği kundakların gerektiği şeklide olmadığı füzelerin ateşlendiği zaman gerekli isabet oranının karşılamadığı sonucunu açıkladı.

Pentegon uzmanları füzelerin yerleştirildiği kundaklarda çatlamalar nedeniyle, ABD Hava Kuvvetlerinin silahların kullanımın da sınırlamalar olduğu söylendi. Silah montajların da değişikliğe gidildiği ama bunların test edilmediği açıklandı.

Bu bilgiler ışığında ABD ile yaşanan S-400 krizi sebebiyle teslim edilmeyen F-35 uçaklarının ‘iyi ki de teslim edilmemiş’ dedirtti.

Editör: TE Bilişim