Habererk / Özel Haber

Özel Bahçeşehir lisesi gibi Türkiye’nin en pahalı kaliteli özel liselerinin yurt dışına teşvik etme skandalı tepki çekti.

Özel Bahçeşehir lisesinin internet sitesinde uluslar arası eğitim programı denilerek yurt dışında kalıp çalışmayı liseden teşvik edildiği görüldü. Bu da diğer özel liselerin reklamlarında da görüldü.

İşte o reklam:

“BİRKAÇ SENE SONRA EN ÖNEMLİ HASTALIKLARA BAKACAK DOKTOR BULAMAYACAĞIZ”

Birçok uzman ve eğitimci, “Birkaç sene sonra en önemli hastalıklara bakacak doktor bulamayacağız” gibi ifadeleri kullanıyor.

Eskiden Almanya’da dışarında doktor almak için sınav yapıyordu. Şimdi doktor ihtiyaçları olduğu için o sınavlar kaldırıldı. Bu yüzden doktorlarımız Almanya başta olmak üzere yurt dışına gidiyor.

İnanılmaz bir şekilde Türkiye’den beyin göçü olduğu bildirildi.

Bunlar milletin vergileriyle bedava devlet okullarından faydalanılıp, yoksul Türk Milleti’nin verdiği vergilerle okuyup yurt dışına gidilmesi tepki çekiyor. Yurt dışına gidilmesi de bu yönden, “Bu da bir nevi hırsızlık” olarak değerlendirildi.

BEYİ GÖÇÜ LİSELERE KADAR İNDİ!

Birgün’ün haberine göre; Ülkede en çok şikâyet edilen konulardan biri olan beyin göçü lise mezunlarına kadar geriledi.

Nitelikli liselerin mezunları yurtdışında okumayı tercih etmeye başladı.

Geçen yıl ilk kez üniversite tercihi yapanların yüzde 50’sinden fazlası yurtdışına giden İstanbul Erkek Lisesi’nde bu yıl da benzer bir durum yaşandı.

LGS sonuçlarında yüzde 1’lik dilimde bulunan İstanbul Erkek Lisesi mezunlarından 145’i tercih yaptı. Bunlardan 77’si üniversiteyi okumak için yurtdışını tercih etti. Bu öğrencilerin önemli bir kısmı Almanya’yı tercih ederken Avusturya, İsviçre ve ABD de listede kendine yer buldu. Bu sayılara göre tercih yapanların yüzde 53,1’i yurtdışına gitti. Geçen yıl bu oran yüzde 52’ydi.

Bu durum sadece İstanbul Erkek Lisesi için de geçerli değil. Galatasaray Lisesi, Alman Lisesi gibi birçok lisenin mezunlarında da aynı durum söz konusu. O kadar ki Üsküdar Amerikan Lisesi kendi tanıtımında dahi mezunlarının yüzde 50’sinin yurtdışına gittiğini vurguluyor: “Mezunlarımızın ortalama yüzde 50'si yükseköğrenimlerini, başta Amerika olmak üzere Kanada, İngiltere ve diğer Avrupa ve dünya üniversitelerinde sürdürmektedir. Yabancı üniversite fuarlarının ve okul dışında yapılan tüm yurtdışı üniversiteleri ile ilgili tanıtımların duyuruları yapılmakta, bu konuda öğrenciler bilgilendirilmektedir.”

Editör: TE Bilişim