Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, “Bu rakamları yazmaya cesaretiniz var mı?” Başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Ağırel’in yazısı şu şekilde:

Ben Adana-Ceyhanlıyım.

Bizim oralarda meşhur bir söz vardır; "Yüzü cıncık ile sıyrılmış" diye. Çok sık kullanmaya başladım artık. Bu söz genelde arsız, utanmaz, sıkılmaz kimseler için kullanılır. Sanki bugünler için söylenmiş.

Öyle ki günümüzde utanması, sıkılması olmayan toplum içerisine aslında çıkmaması gereken kişiler "yüzleri cıncıkla sıyrılmış" gibi halen utanmadan yazabiliyorlar.

Neden, kimden bahsediyorum?

Melih Gökçek'ten…

Bir okurum göndermiş bana. Görünce güldüm ve az önce yazdığım "Yüzü Cıncıkla Sıyrılmış" dedim. Hiç utanması yok. Kendi başkanlığı dönemi ile ilgili kitap yazmış biri olarak söylüyorum.

Geçen gün sosyal medya hesabından bir paylaşım yapmış ve benim de ismimin geçtiği beş kişiyi yazmış, gazeteleri ve TV kanallarını da ekleyerek "ASKİ'deki 24 milyonluk vurgundan niye bahsetmiyorsunuz? Her şey belgeli Mansur abiniz size küser mi? Medya mensubuyuz deyip ortalıkta dolaşmaya devam…" diye büyük harflerle paylaşmış.

Cümledeki bozukluklar ve imla hataları istifa ettirilerek görevden el çektirilen Gökçek'e ait.

Hakkında başkanlık dönemi ile ilgili yüzlerce yolsuzluk suç duyurusu bulunan, kişilere türlü iftiralarda bulunan bir kişi utanmadan bu satırları yazabiliyor.

Pek belli istifa ettirilerek görevden alındığını halen sindirememiş.

Neyse…

Tabii bu iddialar birçok havuz kanalında da çarpıtılarak yer almış.

İtiraf ediyorum. Aslında suçlu benim. Televizyon programlarında ve yazılarımda yolsuzlukları anlata anlata bu kişilere de yolsuzlukları takip etmeyi öğrettim. Ancak bu kişiler bunu da yanlış anladılar. Ne ihale şartnamesini, ne sözleşmeyi ne de rapor okumayı biliyorlar. Veyahut biliyorlar işlerine gelmediği için siyasi yalakalık için çarptırarak kamuoyuna aktarıyorlar.

Doğruyu kamuoyuna anlatmak bizim görevimiz.

İddia ne?

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) 85 TL'lik sayacı 380 TL'den almış.

Vallahi şayet tüm belediyeler hakkında aynı tutumu ve sorgulayanı tavrı sergileseler ben de inanırdım. Söz konusu AKP olunca kafasını kumdan çıkarmayıp şimdi böyle haber yapınca kimse inanmıyor.

İnandıramadıkları gibi iftira atayım derken kendi dönemlerindeki skandalı da ifşa etmiş oldular böylece.

Anlatayım…

ASKİ yetkilileri ile konuştum ve bahse konu tüm ihaleleri de inceledim.

Sayaç alımı ile ilgili bir ihale düzenleniyor. İhale açık ihale. Hem de 3 ayrı kısımda yapılıyor ki her firma kendi ürünüyle ayrı ayrı ihaleye katılabilsin. Rekabet sağlansın. Haberde anlatıldığı gibi kamu ihale kurumunun iptal ettiği bir ihale yok. İhale iptal olmasını gerektirecek bir katılımcının şikayeti de yok. Bir ihalenin en büyük kısmı yani 1. kısmına ait ihale iptal edilmiş. O da KİK (Kamu İhale Kurumu) değil kurumun kendisi iptal etmiş. (İptal edilen ihale kayıt no 2021/238243.)

İptal nedeni katılımcıların ürünlerinin testleri geçememesi. Fiyat olarak ihaleyi kazanan firma da suçlanan firma. İptal kararı için teknik raporları hazırlayan mühendisler de suçlanan mühendisler. Kurum ihaleyi iptal edince KİK'e bildirir. KİK sayfasında duyurur. 14 Haziran'da firmalara resmî tebligat yapılmış. Bahse konu iki ihale için 24 Haziran'a kadar itiraz süresi varmış ancak kimse itiraz etmemiş ve ihaleler de KİK tarafından onaylanmış.

Adrese teslim ihale denilmiş haberde. Adrese teslim ihalelerde genelde başka teklifler olmaz. Bu ihalelerde birden fazla teklif var.

Düşünün adrese teslim ihale yapılıyor ancak firmanın ürünlerinin testleri onaydan geçmediği için ihale iptal ediliyor.

Gelelim sayaç fiyatlarına.

Çünkü skandal da burada başlıyor.

2. kısım sayaç ihalesini alan firma aynı firma, yani suçlanan firma. 2014'te, 2016'da, 2020'de ve 2021'de ASKİ'de yapılan ihaleleri kazanmış. Kartlı sayaçlar için yapılan bu ihaleyi kazanan firma Melih Gökçek döneminde yapılan ihaleleri de kazanmış.

(2014 - İhale numarası 2014/80346)

Ön ödemeli kartlı su sayacı alımı. Uzak haberleşme modülü yok. WiFi modem yok. Rakor yok, adet 20 bin. R100 düşük hassasiyetli. Birim fiyatı 55,50 dolar. O dönem bakır fiyatı 6.909 Dolar.

(2016 - İhale numarası 2016/100545)

ödemeli kartlı su sayacı alımı. Uzak haberleşme modülü yok. WiFi modem yok. Rakor yok adet 30 bin. R100 düşük hassasiyetli. Birim fiyatı 53,35 dolar. O dönem bakır fiyatı 4.955 Dolar.

(2020 - İhale numarası 2014/451258)

Ön ödemeli kartlı su sayacı alımı. Demontaj/Montaj alımı. Uzak haberleşme modülü var. WiFi modem var. Rakor var. Adet 40 bin. R160 yüksek hassasiyet. Sayaç birim fiyatı 47,30 dolar. O dönem bakır fiyatı 6.678 Dolar.

(2021 - İhale numarası 2014/238243)

Ön ödemeli kartlı su sayacı alımı. Uzak haberleşme modülü var.. WıFi modem var. Tüm yazılımlar alınacak. Adet 40 bin. R160 yüksek hassasiyet. Birim fiyatı 42,14 dolar. Bu dönem bakır fiyatı 9.852 Dolar.

Bakın bu rakamlar ASKİ'nin 2. kısım ihaledeki kartlı sayaçlar için aldığı alımların karşılaştırılması. Görüyorsunuz ki bu ürünler hem bakır, plastik, çinko, çelik vb. hammadde fiyatları hem de dolar kuru ile doğrudan bağlı ürünler. En önemli unsur ise bakır. İhale de açık ihale.

2014 yılında 55,50 dolara aldıkları ürün daha üstün özellikler ile yıllar sonra bile 42,14 dolara alınmış. Üstelik çok daha teknik donanımlı sayaçlar olmasına rağmen… Bakırın tonu da yüzde 50 artmış.

Yani Melih Gökçek döneminde daha düşük teknolojiye paralar saçılırken yeni dönemde olabilecek tüm olumlu şartlar zorlanmış.

Şimdi gelin halkın çıkarını parti ayırt etmeksizin kimsenin tetikçiliğini yapmadan belgeler ve gerçeğin izinde birlikte soralım…

CHP'li Aydın Büyükşehir Belediyesi

Aydın'ın aldığı ürünün gövde ağırlığı 700 gram, R100 düşük ölçüm hassasiyetli, numaratörü uzak okumaya elverişli değil, düz mekanik sayaç. ASKİ'nin aldığı ise 1000 gram, yüksek ölçüm hassasiyetli, uzaktan okumaya uyumlu numaratöre sahip, volumetrik ölçüm esaslı sayaç alınmış.

Aydın'da alınan sayaç ile ASKİ'ye alınan sayacı karşılaştırmak Doğan ile Mercedes'i karşılaştırmak gibi.

AKP'li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi

3. kısım sayaçlar. Aynı özelliklere sahip sayaç Kocaeli Belediyesi tarafından alınmış. 26.09.2020'de 110 bin adet alınmış. Kocaeli aldığında dolar 7,80 TL ve bakırın tonu 6.546 dolar. ASKİ aldığında 20 bin adet alıyor, dolar 8,72 TL ve bakırın tonu 9.852 dolar, tarih ise 04.06.2021 .

Kocaeli fiyatı 108 TL, Ankara 125 TL.

Devam edelim…

MHP'li Kütahya Belediyesi

mal veren firma Kütahya Belediyesi'ne de dolar 6,99 iken mal vermiş. Toplam 10 bin adet almış. 8 bin adetlik kısma 200 TL, 2 bin adetlik kısma 245 TL vermiş firma. Ancak 8 binlik kısımda sökülen 8 bin sayaç firmaya veriliyor. Bu sayaç modeli eko mini dedikleri model. Rakor vermemiş firma, dijital kısım yok, firmanın teknik servis garanti sorumluluğu da yok, gövdeler farklı. Küçültülmüş özelliksiz uzak haberleşme modülsüz sayaç. Kütahya aldığında bakır fiyatı 5.118 dolar, ASKİ aldığında ise 9.852 dolar.

AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Son olarak İstanbul'u verelim. Sayaçlar AKP döneminde yani 18.05.2018'de ASKİ'nin aldığı firmadan alınıyor. ASKİ'nin aldığı sayaca çok yakın özelliklerde. Ancak ASKİ'ye verilen sayaçtaki kart, rakor, modem vb. ayrıcalıkları İSKİ'ye vermiyor. Ayrıca İSKİ'deki sayaç düşük hassasiyetli. Sayaç rakoru bugün 26 TL, kart 20-25 TL gibi fiyatları var.

İSKİ alım yaptığında dolar kuru 3,98 TL, ASKİ aldığında dolar kuru 7,42 TL. Bakır fiyatları hemen hemen aynı.

ASKİ 47 dolara almış, İSKİ 49,87 dolara.

Firma aynı, tarihler ve idareler farklı. Firmaya bir şey söyleme hakkımız yok. Amacı iş yapmak, para kazanmak, dilediği yere dilediği fiyatla mal verir, isterse hediye eder bu bizi ilgilendirmiyor .

Ben şimdi bu haberleri yapan arkadaşlara sesleniyorum. Doğrular benim yazdıklarımdır. Şimdi sizlerden ricam şayet halkın menfaatlerini savunmak ise derdiniz bunları sorun…

Melih Gökçek döneminde 2003 öncesi 38 bin adet, 2003 yılından 2012 yılına kadar ayrı bir alımla 360 bin adet kartlı sayaç aynı firmadan, Elktromed Elek. alındı.

Kaça? 134 dolar.

Sayaç montaj işi de 66 dolar. Şimdi kıyaslanamayacak özellikteki sayaç ne kadar, yalnızca 42 dolar!

Bu nasıl oluyor? Kim halkı milyonlarca dolar zarara uğrattı.

Ordu Belediyesi ASKİ'nin aldığı sayaçlar ile hiç kıyaslanamayacak olan sayacı yurttaşlara kaça satıyor biliyor musunuz?

630 TL.

Peki ASKİ? Bunu da ASKİ'ye sorduk.

350 TL'ye aldığı sayacı 380 TL'ye KDV hariç ücretlendiriyor.

Peki, Ordu Belediyesi ASKİ'nin aldığı sayaca benzer özellikteki sayacı kaça satıyor 790 TL'ye.

Bir de ayrıca hatırlatma yapalım. Melih Gökçek zamanında alınan sayaçların kart okuyucuları firmadan kaça alınmış biliyor musunuz? Tam 2.100 dolar… Şimdi ASKİ'nin aldığı sayacın kart okuyucu fiyatı ise 40 dolar. Ayrıca bu kart okuyucuları da sayaç firmasından almıyorlar. Çünkü tüm yazılımı almışlar ve sayacın ek donanımlarını firmaya mahkûm olmadan ihale ile rekabetli şekilde alabiliyorlar.

Söyleyeceklerim bu kadar.

Editör: TE Bilişim