Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, " TRT'nin harcamaları denetimden çıkarılmış" başlığıyla kaleme aldığı yazısında, "Hani her ay ödemek için sağdan soldan denkleştirdiğiniz elektrik faturaları var ya, işte o faturalardan TRT'nin cebine giren para ne kadar biliyor musunuz?1 milyar 57 milyon TL. Yani 144 Milyon Dolar!İnanılmaz ama gerçek.TRT'nin benden, senden hepimizden aldığı bu parayı nereye harcadığını anlatacağım" şeklindeki ifadeleri kullandı.

Ağırel'in yazısının tamamı şu şekilde:

Hani her ay ödemek için sağdan soldan denkleştirdiğiniz elektrik faturaları var ya, işte o faturalardan TRT'nin cebine giren para ne kadar biliyor musunuz?

1 milyar 57 milyon TL. Yani 144 Milyon Dolar!

İnanılmaz ama gerçek.

TRT'nin benden, senden hepimizden aldığı bu parayı nereye harcadığını anlatacağım.

Ama önce…

Bakın TRT'nin belli başlı harcama kalemleri var.

Bunlar, "kurum dışından temin edilen yapım ve programlar", "kurum dışı temin edilen haber ve haber program giderleri" ile "dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler" gibi başlıklar altında toplanıyor.

Bu harcama kalemlerini yazmamın bir sebebi var.

Fakat ilk olarak kurumun yönetim yapısına bakalım. 7 kişiden oluşan yönetim kurulu TRT Genel Müdürü İbrahim Eren başkanlığında salt çoğunluk esasına göre bu harcamalara karar veriyor.

Yönetim kurulunda bir de Sabah gazetesinin "Pelikan" denen gruba yakınlığıyla bilinen "Salih Tuna" mahlasını kullanan yazarı Davud Kayacı bulunuyor.

TRT eskiden halkın kanalıydı ancak ne yazık ki artık iktidarın yayın organı oluşmuş durumda. Kurumun gelirlerinin büyük bir kısmını yine biz halk sağlıyoruz. Fakat bu milyarlar iktidarın propagandasını destekleyen yapımlara harcanıyor.

Mesela TRT'nin 2019 mali tablolarını incelediğimizde kurum hakkında ilginç bilgilere ulaşıyoruz.

Bandrol gelirlerinin 1 milyar 645 milyon TL olduğunu görüyoruz. Biraz önce yazdığım Elektrik Enerjisi hâsılat payı ise 1 milyar 57 milyon TL.

Toplam geliri de 3 milyar TL.

Ya giderleri?

2019 yılı giderleri önceki yıla göre yüzde 3,3 oranında yani 91 milyon TL kadar azalış göstermiş, tüm yıl ödeneğinin yüzde 87,3'ü kullanılmış. Kurumun gideri 2 milyar 671 milyon TL olarak gerçekleşmiş.

Ne ilginçtir ki, 5 bin kişiden fazla personeli bulunan TRT, gelirlerinin yarısından fazlasını kurum dışına aktarmış.

Yani TRT, "kurum dışından temin edilen yapım ve programlar" için 570 milyon 857 bin TL, "kurum dışı temin edilen haber ve haber program giderleri" için 627 milyon TL olmak üzere toplamda 1 Milyar 250 Milyon TL harcamış.

TRT 'nin mali tablolarına göre "dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler" için toplam 1 milyar 641 milyon TL yani 223 Milyon dolar parayı kişi ve şirketlere vermiş.

Aşağıda tabloları vereceğim.

Ancak benim meselem şu…

Asgari ücrete zam yapacakken bin dereden su getiren iktidar ne yapmış biliyor musunuz?

Milyarlarca lirayı teslim ettiği TRT'nin, özellikle harcadığı paraları denetimden çıkarmış.

703 sayılı KHK ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun her türlü alım, satım, hizmet, danışmanlık, yapım ve taşıma işleri ile bu işlere ilişkin ihale işlemlerinin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine tabi olmadığı açıkça karara bağlanmış.

Yazık vallahi yazık.

Bu milletin milyarlarca lirasını, parasını üç beş kişiye teslim edemezsiniz. Yönetim kurulunda Pelikancı isimlerin olduğu TRT'nin savurduğu paralar kimin cebine gidiyor az çok biliyorsunuz.

Bu vatandaş, çocuğuna alacağı üst baştan kısıp, et yemeyip, bezi, yumurtayı taneyle alarak, dişinden artırarak ödediği faturalarla sizleri beslemek zorunda mı?

Bir de utanmadan elektrik faturalarına zam yaptınız.

Bakın görün işte bütün rakamlar:

Editör: TE Bilişim