Erken seçim kararıyla ilgili olarak basın mensuplarının sorularının yanıtlayan Güven şunları söyledi:

HAZIRLIĞIMIZ TAM

“Meclis’ten milletvekili seçimlerinin yenilenmesi ile ilgili yasanın çıkmasını bekliyoruz. Bu yasa çıktığı takdirde Anayasa gereğince Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte iki seçimi birlikte yapacağız. Yüksek Seçim Kurulu olarak biz bir seçim bittiğinde bir sonraki seçimin hazırlıklarını yaparız. En az iki seçim için hazır malzemelerimiz olur. Bu seçim için her türlü hazırlığımız tamam. Bugün itibariyle seçim takvimi hazırlıkları başladı. Bir iki gün içinde bunu tamamlayacağız. TBMM’den yasanın çıkıp yayınlanmasını bekleyeceğiz. Ondan sonra da süreci işleteceğiz. Süre sıkıntısı yoktur. Daha önce de 56 günde seçim yaptık.

İYİ PARTİ SEÇİME KATILACAK MI?

Siyasi partilerin hangi şartlar altında seçime katılacağı hususu Siyasi Partiler Kanunu’nda 36. maddede, 298 sayılı kanunun 14/11’de yazılı. Bizim bu konuda içtihatlarımız da var, internet sitemizde yazılı. Bu şartları hangi partilerin yerine getirdiği hususunu incelemek için siyasi partilerin kayıtlarını tutan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından evrakları, kayıtları  isteyeceğiz. YSK olarak, hangi partilerin seçime katılma hakkına sahip olduğunu bu inceleme sonucunda açıklayacağız. Meclis’te seçimlerin yenilenmesi kararı alınırsa, kısa süre içerisinde incelememizi yapıp kamuoyuna duyururuz. Biz bir arada Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri aynı günde olacağı için takvimi de aynı süreç içinde birlikte hazırlamayı düşünüyoruız.”

YSK NEYE GÖRE İNCELİYOR

Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesi “Siyasi partilerin seçimlere katılması” nı düzenliyor. Bu maddede, “Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunması şarttır” düzenlemesi yer alıyor. YSK, siyasi partilerin, kongre tarihlerini ve teşkilatlarının durumunu inceleyerek, seçime katılıp katılmayacaklarını karara bağlıyor. YSK, İyi Parti’nin de seçime girme yeterliliğini bu düzenleme ışığında değerlendirecek.

 Feridun Bahşi 36. maddeyi anlatmıştı

İYİ Parti Kurucusu ve Genel İdare Kurulu Üyesi, Emekli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Feridun Bahşi yaptığı açıklamada "Siyasi partiler kanununun 36. Maddesine göre bir partinin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az 6 ay evvel teşkilat kurmuş ve kurultayını yapmış olması şarttır.

Bir ilde teşkilatlanma için merkez ilçe dahil o ilin en az üçte ikisinde teşkilat kurulmuş olması şartı vardır.

Normal şartlarda bir parti teşkilatının il veya ilçesinin kurulmuş sayılabilmesi için kuruluş dilekçesinin o il veya ilçenin dernekler masasına verilmiş olması yeterlidir.

Uygulama bu güne kadar tüm partilere bu şekilde uygulanmıştır.

Ancak YSK bizim seçim kütükleri için vermiş olduğumuz dilekçeye, kongre yapılması şartıyla dilekçenin dernekler masasına verildiği tarihi teşkilatlanma tarihi olarak kabul edeceğine karar vermiştir.

İYİ Parti 1. Olağan kurultayını 10 aralık 2017 tarihinde yapmıştır ve bu kurultay itiraz edilmediği için 12.12.2017 tarihi itibariyle kesinleşmiş hem YSK hem de Yargıtay Başsavcılığı tarafından tescil edilmiştir ve geçerlidir.

41 il ve 1/3 ilçede teşkilatlanma dilekçelerini ise bulunulan dernekler masasına 22 aralık 2017 tarihinde vererek tamamlamıştır. Bu arada 41 il değil 70 ten fazla ilde il ve ilçe kongrelerini de tamamlamıştır.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlarına göre 6 aylık süre 22 Haziran 2018 tarihinde dolmaktadır.

Yasal olarak partimiz 23.06.2018 tarihi dahil sonraki herhangi bir tarihte yapılacak olan gerek yerel gerek genel gerekse cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılabilme yeterliliğine sahiptir.

Bunun dışında söylenenler lafı güzaftır.

Veya YSK tarafından bunun dışında bir engel çıkarılırsa yapılacak işlem tamamen hukuksuz olacaktır ve kanuna aykırıdır." dedi.

Editör: TE Bilişim