Hürriyet'in haberine göre, Yunan kurmayları daha önce Türkiye'yi engellemek için bazı senaryolar kurdu. İşte olası senaryolardan bazıları;

-Türk sismik araştırma gemisinin ilerlemesini önlemek amacıyla Yunan savaş gemilerinin adeta “yüzer duvar” oluşturmaları. - Oruç Reis’in, deniz tabanına uzatması halinde, kablolarının kesilmesi ya da bir şekilde bunlara zarar verilmesi.

- Askeri olmayan bir gemi veya teknenin ‘tesadüfen’ Oruç Reis ile çarpışması. Yani bir ‘kaza’ olması.

Ancak, Yunanistan'ın beklediği tüm senaryolar suya düştü. Oruç Reis'e eşlik eden Türk savaş gemileri bölgede kuş bile uçurtmadı.

Gelişmeler sonrası Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Genelkurmay başkanıyla görüştü. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, AB dışişleri bakanlarını olağanüstü toplantıya çağırarak “Egemenliğimizi ve egemenlik haklarımızı koruyacağız” dedi.

Yunan savaş gemileri, Oruç Reis ve refakatindeki gemileri 5 mil öteden izleyerek her 15 dakikada bir telsizden “Yunan kıta sahanlığı içinde bulunuyorsunuz. Bölgeyi derhal terk edin” anonsu yaptı. Türk gemilerinden Yunanistan'a her seferinde net cevap verildi: “Türk kıta sahanlığı içindeyiz”

Öte yandan Yunan medyası, dün Ege Denizi'nde Türk ve Yunan savaş uçaklarının 3 kez it dalaşına girdiğini aktardı.

Gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki haklarından taviz vermeyeceğini bir kez daha yineledi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik," Avrupa Birliği,Yunanistan’ın tüm Avrupa’yı Yunan tiyatrosuna çevirmesine izin vermemeli” çağrısı yaptı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doğu Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'nin olmadığı hiçbir projenin hayata geçemeceğini belirterek gereken tüm tedbirlerin alındığını duyurdu.

Editör: TE Bilişim