Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile birlikte Libya’ya çalışma ziyaretine gidiyor

Yunanistan’da gazetecilik yapan Ozan Ahmetoğlu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 6 Nisan 2020 tarihinden Libya’ya düzenleyeceği çalışma ziyaretinde Libya Devlet Başkanı ve Başbakanı ile bir araya gelerek altı sene aradan sonra Libya’da tekrar açılacak olan Yunanistan’ın Büyükelçiliğinin açılışını Trablus’ta gerçekleştireceğini ifade etti.

Yunanistan’ın daha önce ilişkilerini darbeci Hafter ile olduğunu söyleyen gazeteci Ahmetoğlu, Türkiye’nin Libya ile geliştirdiği ilişkilerden sonra Yunanistan Hafter’in yanı sıra Birleşmiş Milletler tarafından tanın resmî hükûmetle de sıcak ilişkiler kurmayı amaçladığını sözlerine ekledi.

Türkiye-Mısır yakınlaşması ile Yunanistan’ın Libya girişimini birbirine bakarak okumak gerek

Türkiye-Mısır yakınlaşmasını ile Yunanistan’ın Libya girişimini birbirine bakarak okumak icap ettiğini vurgulayan Ahmetoğlu, Mısır’ın Akdeniz ortasında araştırma için ihaleye verdiği bölgenin Yunanistan’da sıkıntıya yol açtığını ve “Mısır bu ihaleyi, Libya ile Türkiye arasındaki deniz anlaşmasını göz önünde bulundurarak mı yaptı?” sorusunu Yunanistan kamuoyunda çok tartışıldığını, üstüne bir de Mısır ile Türkiye yakınlaşınca bu Yunanistan’ı iyice endişeye sevk ettiğini söyledi. Ayrıca bu dönemde Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın da apar topar Kahire’ye giderek Yunan kamuoyunu rahatlatan açıklamalarda bulunduğunun da altını çizen Ahmetoğlu, Türkiye ve Mısır ilişkilerinin devam ettiği haberleri gelmeye devam edince Yunanistan’ın da Libya’nın resmî hükûmeti ile olan ilişkilerini düzeltmeye gayret ederek “Yunanistan Büyükelçiliğini uzun senelerden sonra Libya’da açacağını” söyledi.

Yunanistan, ABD’nin büyük bir askerî kışlası hâline geldi

“ABD’nin Yunanistan’ı bir askerî üs olarak görüp görmediğini ve Yunanistan’ı silahlandırıp silahlandırmadığını merak ediyorsanız ABD’nin Atina Büyükelçiliği resmî Twitter hesabını açın bakın” diyen Ahmetoğlu, “Göreceğiniz şey, bir Büyükelçilik Twitter hesabından ziyade sanki Savunma Bakanlığı Twitter hesabı gibi iki paylaşımdan birinin silah ve silahlanma ile ilgili olduğudur” dedi. Ayrıca Ahmetoğlu, ABD’nin Yunanistan’daki askeri üstlerinin yoğunluğuna bakıldığında Yunanistan’ı ABD’nin büyük bir askerî kışlası hâline getirdiğini ifade etti.

Yunanistan’ın Rusya ile ilişkilerinin her geliştiğinde Yunanistan’ın başına hep bir şeyler geliyor

“Yunanistan’ın Rusya ile ilişkisinin her geliştiğinde Yunanistan’ın başına bir şeyler geliyor” diyen Ahmetoğlu, “Aleksis Çipras’ın ilk iktidar döneminde Rusya ile yakınlaşmak istediğini ama olmadığını söyledi. Ayrıca Ahmetoğlu, Partinin içinde Rusya’ya daha yakın olanların ayrıldığını ve daha küçük bir parti kurduklarını ama o partinin zamanla eridiğini” de ifade etti. Ahmetoğlu, “Yunanistan’da bu yoğunlukta bir ABD etkisi olduğu sürece de Yunanistan-Rusya ilişkilerinin ileri düzeyde olamayacağını ve Rusların, Akdeniz’e Yunanistan üzerinden inemeyeceğini” sözlerine ekledi.

Yunanistan, Kıbrıs meselesini Avrupa Birliği’nin bir meselesi hâline getirdiği gibi iki devletli bir çözüm de istemiyor

Yunanistan’ın Kıbrıs’ta iki devlete sıcak bakmadığını ifade eden gazeteci Ahmetoğlu, “Yunanistan’ın eski Dışişleri Bakanı’nın 17 sene önce Gümülcine’de bir üniversiteye Kıbrıs konusunda konferansa konuşmacı olarak geldiğinde tam da Annan Planı konuşulduğu bir dönemde, Yunanistan’ın eski Dışişleri Bakanı’nın konferanstaki konuşmasında ‘Kıbrıs’ın Türkiye ile Yunanistan arasında bir sorun olduğunu ama bunu Yunanistan olarak Avrupa Birliği’ndeki görüşmelerde önce bir cümle olarak geçirdiklerini, daha sonra bu cümleyi bir paragraf yaptıklarını, birkaç yıl sonra da bu paragrafı koskoca bir Kıbrıs raporu hâline getirerek Kıbrıs meselesini Türkiye ile Yunanistan meselesi olmaktan çıkarıp Türkiye ile Avrupa Birliği’nin bir meselesi hâline nasıl dönüştürdüklerini’ anlattı” dedi.

Editör: TE Bilişim