Kıymaz, mesajında son 5 yılda binlerce yerel gazete, yüzlerce televizyon kapandığına işaret ederek, "Buralarda çalışan emekçi insanlar ekmeklerinden oldu. Binlerce basın yayın ve iletişim mezunu işsiz olarak aramızda dolaşıyor, bunların arasına birde işinden olan binlerce gazeteci işsizler katıldı."dedi.

Basın Demokrasinin Alyuvarlarıdır

Türkiye’nin demokrasisinin alyuvarları olan basın zayıfladıkça demokrasinin de zayıfladığını savunan Kıymaz, şunları kaydetti: "Basın sektöründe çoğu ithal olan, kâğıt ve kalıp fiyatları dövizdeki dalgalanmalarla beraber uçtu gitti, maliyetler iki kat arttı, ilan gelirleri de yarı yarıya düşünce sektör dökülmeye başladı. Basın sektöründeki çatırdama yetkilileri harekete geçirmeli ve çözüme yönelik tavır bekliyoruz. Öncelikle yerel televizyonların TÜRKSAT uydu kiralarının dövizle değil Türk parasıyla ödenmesinin yolu açılmalı ve uydu kira fiyatları makul seviyeye indirilmelidir.

Belediye Duyuruları Yerel Radyo-Tv’lerde Yapılsın

Kıymaz, "10 Ocak vesilesiyle tekrar hatırlatıyorum belediyeler hoparlörden anons ve duyuruları sonlandırmalı yerel radyo ve televizyonlara bu işi vermeli, hükümet bununla ilgili kanuni düzenleme yapmalıdır. Yerel basın yapılacak böyle bir düzenleme ile bir nefes almış olacaktır. Basın ilan kurumu gazetelerin kategorilerine göre eleman çalıştırma sayılarını düşürmeli. Devlet kağıt ve kalıpta ithalatta vergiyi düşürmeli veya yerli üretimi teşvik etmelidir."dedi.

Gazeteciler Bayramı Buruk Geçiriyor

Gazetecilerin bayramının buruk geçtiğini vurgulayan Kıymaz, "Yazı ve ifade özgürlüğü kullanırken adliyelere gitmekten yorulan gazetecilerin, asgari ücretle geçim sağlama telaşıyla haber fikir üretme serüvenlerine, birde ne zaman işten atılacağı korkularda eklenince, maalesef gazeteciler bayramı buruk geçiriyorlar.Sınır boylarında, yurt dışı görevlerde, çatışma ortamlarında alın teri döken, yaralanan, ölen, sakat kalan emekçi gazetecilerin, alın terlerinin karşılığını aldıkları, özgür olarak korkmadan yazıp konuşabildikleri bir Türkiye yaratılması dileklerimle, bütün çalışan gazetecilerimizin bu anlamlı gününü kutlar sağlık esenlikler dilerim." şeklinde ifade etti. 

Editör: TE Bilişim