Dünyanın her yerindeki şirketler, kendi küresel genişlemelerinin anahtarı olarak uluslararası görevleri kabul ederken, az bilinen ancak düşündürücü bir gerçek, plan yapmaya başlamadan önce onları duraklatmalıdır: Yabancı kıyılara gönderilen gurbetçilerin başarısızlık oranı hala yüksektir. Son 40 yılda bu oran %40 olarak kaydedilmiştir. Yetenek Yönetimi ve İK'nın aktardığı rapora göre, bu rakamlar 1965 gibi erken bir tarihte %25'ten başlamış ve yavaş yavaş bugünkü durumuna gelmiştir.

Küresel Mobilite Yöneticileri ve üstleri için bu durum, işe aldıkları 10 gurbetçi veya atanan kişiden dördünün ya optimum seviyede performans göstermeyeceği, yarı yolda istifa edeceği ya da başka bir yabancı ya da bölgesel kabul etme motivasyonu veya isteği olmadan vasat bir kariyeri sonlandıracağı anlamına gelmektedir. Bu da zaman, çaba, eğitim ve paranın boşa gitmesi anlamına gelir; site bunun yılda 300.000 dolar olduğunu tahmin etmektedir.

Diğer bloglarımız, işe alınan kişilerin işlerinde başarılı olmalarını sağlamak için hazırlık ve hatta eğitim ihtiyacını uzun uzadıya tartıştı. Daha da önemlisi, bu konuda o kadar iyi hale geliyorlar ki Küresel Mobilite Yöneticileri, onları mevcut görevleri bittikten hemen sonra başka bir göreve hazırlamak için hiç vakit kaybetmeyeceklerdir.

Görevlendirilen kişinin başka bir istatistik haline gelmesini önlemek istiyorlarsa, Küresel Mobilite Yöneticilerinin güçlü destek vermesi gereken, atanan kişinin hayatını etkileyen ilk üç temel unsur şunlardır:

  1. Kültürlerarası etkileşim sadece başlangıç

  2. Bu Asyalı görevli hafta sonları Hollywood filmleri izliyor ve Amerikan İngilizcesini anadili gibi konuşabiliyor, ancak bu onun genel Amerikan ruhuna kolayca uyum sağlayabileceği anlamına gelmiyor. Gişe rekorları kıran filmleri ekranda izlemek bir hobidir. İngilizce akıcılığı bir beceridir. Her ikisi de kurumsal Amerika'daki ilk birkaç günlerini geçirmelerine yardımcı olabilir, ancak katı ataerkil bir toplumda yetiştirilmişlerse kadın yöneticilerden emir alma konusunda rahat olacaklarının garantisi değildir. Veya eğer atanan kişi laik ve dindar arasındaki çizgilerin bulanık olduğu bir bölgeden geliyorsa, ikisini ayıran bir demokrasiyle ilk kez karşılaşmaları biraz kültür şoku yaratabilir.

    Türkiye'den İsrail ve İran gerginliğine hamle Türkiye'den İsrail ve İran gerginliğine hamle

    Görevlendirilenlerin yeni istihdam ülkelerine yerleşirken aşmak zorunda kalacakları farklılıklar yüzeyselliğin ötesine geçiyor. Küresel Mobilite Yöneticisi, işlerindeki ilk birkaç ayda kültürlerarası etkileşim ve/veya eğitim almalarını sağlamalıdır. Zamanın bu noktasında, atananların öğrenmesi daha yeni başlıyor.

  3. Esnek eğitim bire bir oturumlara ihtiyaç duyar

  4. Her atanan benzersizdir ve masaya farklı bir şey getirir. Hepsinin farklı kişilikleri, mizaçları, motivasyonları ve değer sistemleri vardır. Bir kişide başarılı olan bir strateji diğerinde işe yaramayabilir. Bu nedenle, çerez kesici yaklaşımı, atanan kişinin sürekli değerlendirmesinde uygulanamaz. Global Mobilite Yöneticisi, bu özel kişinin görevinde ne kadar geliştiğini ve yeni kültürel çevrelerine ne kadar hızlı ve sorunsuz uyum sağladığını görmek için her zaman standart çevrimiçi kursları ve diğer departman eğitimlerini bire bir oturumlarla takip etmelidir.

  5. Aile üyeleri de kendilerini evlerinde hissetmeli
    Görevlendirilen kişinin başarısının büyük bir kısmı, birinci derece ailelerinin durumlarına ne kadar iyi uyum sağladığına bağlıdır. Bu, devralan kişinin eşinin ve çocuklarının, devralan kişiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etmiş veya evde kalmayı seçmiş olmasına bakılmaksızın geçerlidir. Bazen, vekilin en yakın akrabaları, mali destek için onlara bağımlı olan yaşlı ebeveynlerden veya geniş bir klandan oluşur. Onların refahı, atanan kişinin performansını etkileyecektir. Sürekli iletişim veya bunun eksikliği motivasyonlarını artırabilir veya azaltabilir.

    Küresel Mobilite Yöneticisi, görevlendirilen kişinin sevdikleriyle ilgilenildiğinden emin olabilmesi için kendisini kaynaklar ve ağ ile çevrelemeye yardımcı olmalıdır. Bu destek sistemi, global lokasyondan bağımsız olarak aile üyesine 7/24 ulaşabilen güncel teknolojik cihazları içerebiliyor; Görevlendirilen kişinin ikinci evinde hoş karşılandığını hissetmesini sağlayacak elçilikler, etnik topluluklar ve okullar; ve değer verdikleri bazı tarzları ve kültürel gelenekleri doğrudan yaşam alanlarına geri getirmeye yardımcı olan  işletmelerin çoğaltılması gerekiyor.

Editör: Habererk Com